Меркел призова за деескалация на напрежението между ЕС и Полша

„Всички сме членове на ЕС и трябва да намерим компромиси, без да се отказваме от принципите си“, каза Меркел

11:31 | 16 октомври 2021
Обновен: 11:41 | 16 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за диалог с Полша за разрешаване на ескалиращото напрежение заради противоречивото решение на полския съд, което подкопава един от стълбовете за членство в Европейския съюз, пише Bloomberg.

По време на посещение в Белгия в петък Меркел каза, че блокът функционира най-добре, когато държавите-членки се обединят, за да намерят общо решение, като посочи за пример фонда за възстановяване от пандемията на ЕС. Белгийският премиер Александър де Кро се съгласи с немския лидер.

„Всички сме членове на ЕС и трябва да намерим компромиси, без да се отказваме от принципите си“, каза тя.

"Трябва да засилим разговорите с полското правителство, за да намерим решение. Политическите проблеми не винаги могат да бъдат решени в съда."

Напрежението между Полша и ЕС се засили, след като във вторник националистическото правителство в страната прие съдебно решение, което оспорва върховенството на законодателството на ЕС, записано в договора на блока.

Холандия призова ЕС да спре отпускането на 36 милиарда евро от парите за възстановяване на Полша, докато Европейският парламент се стреми да окаже правен натиск върху Европейската комисия да предприеме действия срещу Варшава. Меркел призова лидерите на блока да изчакат решението на Европейския съд по въпроса, преди да предприемат по-нататъшни действия.

„Ще ми бъде тъжно, ако се стигне до там Европейският парламент да поиска да бъдат предприети законови стъпки срещу Европейската комисия“, каза Меркел.

Ангела Меркел, която вероятно ще напусне властта преди края на годината, след като финансовият министър Олаф Шолц подпише предварително споразумение за създаване на управляваща коалиция, призова следващите лидери на Германия да продължат по пътя на компромиса.

„В ЕС винаги е било необходимо да се намери общ език между страните членки, когато искат различни неща. Надявам се следващата администрация да продължи по този път и винаги да се стреми към компромиси“.