Европейският газ поскъпна с повече от 10%, а Русия ограничава доставките

"Газпром" избра да не подава повече газ към Европа през Украйна през октомври

15:05 | 20 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските цени на газа се повишиха с повече от 10%, а Русия запазва контрола си на пазара, избирайки да ограничи допълнителните потоци към континента.

"Газпром" избра да не подава повече газ към Европа през Украйна през октомври, според резултатите от търг в понеделник. Имаше и признаци, че руските потоци през ключовия тръбопровод "Ямал-Европа" ще останат ограничени, като търговците резервираха само част от капацитета, предложен за подаване на газ през следващия месец към Германия през компресорната станция "Малноу".

Ограничението на допълнителните руски доставки оставя Европа гладна за горивото, от което се нуждае, за да увеличи буферните запаси преди зимата.

Остават само няколко седмици до началото на отоплителния сезон, а хранилищата са запълнени на по-малко от 72%, което е най-ниското ниво за това време на годината от повече от десетилетие. Сривът в предлагането също повиши разходите за производство на електроенергия, което доведе до повишаване на цените в Германия.

„Европейските цени на газ и електроенергия продължават да се търгуват по-високо, като доставките на газ не показват никакви признаци на покачване“, каза Оле Хансен от Saxo Bank A/S. "Особено след като Русия не резервира допълнителен капацитет за октомври по тръбопроводите си за Европа."

Бенчмаркът на европейските цени на газ, търгувани в Холандия, нарасна с цели 16% до 75,33 евро на мегаватчас, докато цените за следващия месец във Великобритания нараснаха с 16% до 188,10 пенса на терм.

"Газпром" не е резервирала нито един от 9,8-те милиона кубически метра дневен капацитет, предлаган в разпределителаната станция "Суджа", или 5,2-та милиона кубически метра на ден в "Сохрановка" - и двете на границата между Русия и Украйна. Търговците резервираха само около 35% от капацитета за газ, предложен за октомври в "Малноу", където свършва руският газопровод "Ямал-Европа".

цени газ

Липсата на резервации „вероятно ще доведе до значителен спад на руското предлагане на годишна база“, заяви Джеймс Уодъл, ръководител на европейския газ в Energy Aspects в Лондон, преди търга.

Газовата криза предизвика вълни на пазара на електроенергия, като за година напред германският бенчмарк за ток нарасна с 4,7% до 104,80 евро на мегаватчас.

Високите цени на енергията също заплашват икономическото възстановяване на Европа, като фабриките ограничават производството, а британските доставчици на енергия фалират. Това също добавя към опасенията за инфлацията, като потребителските цени в еврозоната се повишиха с 3% през август, което е най-високото за десетилетие.

Потоците през "Малноу" се сринаха в понеделник в друг знак, че Русия запазва увеличаването на производството си у дома и се фокусира върху запълването на собствените си хранилища.

Танкерите за втечнен природен газ се насочват предимно към Азия, точно когато прекъсванията в доставките от САЩ пораждат несигурност. Съоръжението за износ на втечнен природен газ Freeport LNG  продължи да изпитва производствени проблеми след бурята Никола.

„Преминаването към високи ценови нива е начин пазарът да премахне част от търсенето“, казва Том Марзек-Мансер, анализатор за европейския газ и втечнен природен газ в ICIS. 

„Нямам никакво съмнение, че газът ще се доставя за тези, които имат най-голяма нужда от него, като например битови потребители. Но на други източници на търсене на газ може да се наложи да се оттеглят в случай, че пазарът стане наистина стегнат през зимата."