Залозите за футбола в САЩ се удвоиха само за уикенд и няма изгледи за забавяне

През откриващия уикенд в Националната футболна лига са направени двойно повече залози, спрямо същия период миналата година.

11:15 | 15 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За никого не е изненада, че пазарът за спортни залози в САЩ расте и постига все по-добри резултати, откакто Върховният съд отмени пълната забрана преди три години. Само през уикенда, броят индивудиални залози за мачовете за откриването на сезона в Националната футболна лига, е достигнал 58.2 млн., което е ръст с 126% само за една година, пише ESPN. 

Досега 17 щата са разрешили онлайн залаганията на спортни мероприята, а други девет разрешават и физическите букмейкърски пунктове. Очакванията на бизнеса и анализаторите са, че в следващите години и други щати ще последват този пример. Изключение правят само някои консервативни щати, като Юта, в който хазартът е забранен със закон. 

Все повече от големите компании за залози и данни от мачове обявяват планове да навлязат на пазара в САЩ, като първите им партньорства с отделни клубове и основните спортни организации вече са факт. 

„Просто расте, расте и расте. Това е невероятно", каза Джон Стоунбек, директор на BetMGM в Невада. "Сега е в цялата страна и има непрестанни реклами за залагания.  Много повече хора могат да правят залози."

Най-много единични залози са направени в Ню Джърси  - 12,5 милиона, което са 21.4% от всички направени през уикенда. Следват Пенсилвания (19,8%), Мичиган, Аризона - където спортните залагания бяха на живо в четвъртък - и Илинойс.

Първите сайтове за залози в Аризона започнаха работа в четвъртък само часове преди първия мач между Dallas Cowboys and Tampa Bay Buccaneers. За четирите дни на „футбол“ са регистрирани 271 000 профила в бетинг сайтовете, като направените залози са за 6.1 милиона.

"Данните показват, че индустрията расте със забележителни темпове и то за много кратък период“, казва Линдзи Слейдър, управляващ директор в GeoComply – компанията, която предоставя данните за направените залози. 

„Вероятно това ще бъде един от най-големите ни уикенди досега“, каза директорът на DraftKings, една от водещите компании за залози, Джони Авело пред ESPN в неделя вечерта. "Всички данни изглеждат много положителни."

Друга от компаниите на пазара – PointsBet - също отчита рекорден интерес както по броя на залозите, така и общата сума, заложена при откриването на НФЛ в неделя.

Разширяването на законните спортни залагания в САЩ съвсем не навреди на букмейкърите в Невада. Джон Мъри, изпълнителен директор на SuperBook в Westgate Las Vegas, казва пред ESPN, че пред този уикенд залозите са с 20% повече в сравнение със същия период миналата година.


„Мобилните залагания доминират пейзажа в наши дни, но беше много хубаво да видим отново да се правят толкова много залози на място след спада през 2020 г. заради пандемията“, казва Мъри.

През октомври националните лиги по хокей  (НХЛ) и баскетбол (НБА) ще открият сезоните си.