ЕЦБ намекна за предстоящо забавяне при покупката на пандемични облигации

Доверието в икономиката на еврозоната се понижи за първи път тази година

13:11 | 30 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Франсоа Вилроа заяви, че трябва да се вземат предвид по-благоприятните условия за финансиране в региона, когато се взима решение за темпото на спешно закупуване на облигации следващата седмица, намеквайки за забавяне.

Всякакви промени в програмата, наречена PEPP, не биха довели до намаляване, подобно на това, обявено от председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл в петък, според Вилроа, който е и управител на Банката на Франция.

И все пак ЕЦБ трябва да следва принципа, който я накара да купува активи със значително по-високи темпове от март, за да гарантира, че условията подкрепят възстановяването в еврозоната.

„При месечните обеми разглеждаме благоприятните условия за финансиране и трябва да подчертаем, че те са по-благоприятни, отколкото на срещата ни през юни“, каза Вилроа по радио BFM Business. "Трябва да решим какви ще са месечните обеми за четвъртото тримесечие."

Коментарите на Вилроа идват преди срещата на ЕЦБ следващата седмица, на която ще трябва да се реши от какъв паричен стимул се нуждае регионът през оставащите месеци на 2021 г. Централната банка закупува дълг на средна стойност 80 млрд. евро на месец и остават около половин трилион евро за изразходване по спешната програма от 1,85 трилиона евро.

Вилроя каза, че бъдещето на редовната програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации вероятно няма да бъде тема за предстоящата среща.

Всичко зависи от темпа на покупки

Френският централен банкер също подчерта, че САЩ и еврозоната не се движат с едно и също „темпо“, нито по отношение на възстановяването, нито като решават кога да нормализират политиката. Тенденциите в инфлацията се различават, каза той и добави, че няма риск от прегряване в Европа въпреки временните скокове през следващите месеци.

ECB bond

Въпреки това, Волроа посочи, че ЕЦБ може да последва Федералния резерв при отделянето на решенията относно лихвите и покупките на активи. На срещата през юли се появиха мнения, че ЕЦБ трябва да отслаби ангажимента си да продължи да купува облигации по APP до малко преди да започне да повишава лихвите.

„Пауъл отбеляза прекъсване на решенията за покупки и лихвите, и дори предложи много по-късен прозорец за лихвите“, каза Вилроа. "Мисля, че това прекъсване вероятно ще се прилага от двете страни на Атлантическия океан."

Доверието в еврозоната намалява

Доверието в икономиката на еврозоната се понижи за първи път тази година, което предполага, че прекъсванията в предлагането и възраждащата се пандемия рискуват да забавят възстановяването.

Настроенията за ръст намаляха в услугите, промишлеността и сред потребителите, като показателят на Европейската комисия падна до 117,5 през август от рекордно високите стойности за предходния месец. В същото време увеличаването на очакванията за продажни цени предполага, че инфлационният натиск се засилва в целия блок.

Икономическата перспектива за региона се помрачи през последните седмици. Недостигът на суровини, бързо нарастващите разходи и затрудненията в транспорта нарушават производството, докато бързо нарастващите коронавирусни инфекции заплашват сектора на услугите с нови ограничения - секторът пое ролята на двигател на растежа този месец.

outlook EU

Поръчките от индустрията се влошиха през август, според проучването, а мениджърите на услуги бяха по-малко положително настроени спрямо бъдещото търсене. Потребителите изразиха притеснения относно общата икономическа ситуация и бяха по-малко склонни да правят големи покупки.

Бундесбанк, централната банка на Германия, вече предупреди, че икономическият растеж тази година може да е малко по-нисък от прогнозираните през юни 3,7%, а компаниите се притесняват, че възстановяването ще спре, преди наистина да настъпи.

Volkswagen AG рестартира своя завод във Волфсбург, най-големият в света, в който работят около 60 000 души, само с една смяна този месец. Audi, най-печелившото звено на групата, беше принудена да удължи лятната почивка с една седмица в две фабрики в Германия на фона на „нестабилни и напрегнати“ доставки на полупроводници.

Европейската централна банка е оптимист, че прогнозите й ще се задържат, след като икономиките, зависими от туризма, като Италия и Испания, отбелязаха силен растеж през второто тримесечие. Главният икономист Филип Лейн заяви в скорошно интервю, че регионът "като цяло не е твърде далеч" от 4,6% разширяванее, което е в момента прогнозата за годината.

Показателят на очакванията за заетост се покачи през август до най-високото ниво от близо три години.