Великобритания отхвърли предложенията на ЕС за Северна Ирландия

"Даунинг стрийт" казва, че идеите на Брюксел са недостатъчни и са необходими „всеобхватни“ решения

08:58 | 27 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън отхвърли поредния опит на Брюксел да изглади проблемите с договореностите за Северна Ирландия след Брекзит, настоявайки, че споразумението за оттегляне, подписано миналата година, трябва да се предоговори.


Поредицата от предложения, публикувани от Европейската комисия в понеделник с цел улесняване на прилагането на Протокола за Северна Ирландия, се оказа недостатъчна за мащаба на проблемите.

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви, че двете страни вместо това се нуждаят от „всеобхватни и трайни решения“. Дейвид Фрост, министърът, отговорен за въпросите на Брекзит, заяви, че без голяма промяна в правния текст на протокола правителството ще обмисли задействане на член 16 от споразумението между ЕС и Обединеното кралство за спиране на части от сделката.

Подобен ход би бил разрешен, когато може да се докаже, че възникват „сериозни икономически, обществени или екологични затруднения“. Европейската комисия вероятно би оспорила такова решение. Вероятно ще се стигне до арбитраж, повишавайки риска от търговски санкции.

Миналата седмица правителството на Великобритания публикува документ, в който подробно се описват основните промени, които желае да предприеме в условията, при които Северна Ирландия всъщност остава на единния пазар на ЕС и се прилагат митническите правила на блока върху стоките, преминаващи през Ирландско море.