Русия показа новия си стелт изтребител, който трябва да е съперник на F-35

Русия успешно произвежда прототипи на нови оръжейни системи, но винаги има проблеми да премине към серийно производство

12:24 | 21 юли 2021
Обновен: 12:50 | 21 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Новият изтребител от пето поколение Sukhoi. Снимка:  EPA/SERGEI ILNITSKY
Новият изтребител от пето поколение Sukhoi. Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Президентът Владимир Путин инспектира прототип на нов изтребител от пето поколение Sukhoi във вторник, който Русия представи на годишното си авиошоу MAKS с оглед на експортните пазари. 


Военният самолет, чието проектно име е "Checkmate/Мат", вероятно ще бъде рекламиран като съперник на американския изтребител F-35, каза Олег Пантелеев, ръководител на аналитичната агенция Aviaport. 


Очаква се военният самолет да се появи в небето през 2023 г. а  първата партида, която трябва да бъде произведена  - през 2026 г., каза пред журналисти Юрий Слюсар, ръководител на Обединената самолетна корпорация (UAC) на страната. 


Русия планира да произведе 300 от самолетите за 15 години, след като започне серийното производство, каза той. 


„Ростех“, държавният космически и отбранителен конгломерат на Русия, заяви, че самолетът ще е трудно откриваем от радари и ще има ниски експлоатационни разходи. 


Шефът на „Ростех“ Сергей Чемезов каза, че той ще струва от 25 до 30 милиона долара, предаде агенция RIA. 


Москва очаква търсене от страни от Близкия изток, Азиатско-Тихоокеанския регион и Латинска Америка, каза той. 


„Нашата цел е да направим възможно най-ниски разходите за час полет, да направим икономически не само покупката, но и експлоатацията“, каза Слюсар. 

Sukhoi Checkmate

През последните години Русия успешно произвежда прототипи на нови оръжейни системи, но винаги има проблеми да премине към серийно производство. 
Страната инвестира сериозно във военни самолети и нови въоръжения, както за собствените си въоръжени сили, така и за увеличаване на приходите от износ от продажби на оръжия. 


Много от новите оръжия все още се базират на технологията от съветската епоха от Студената война. Русия вече има изтребители от четвърто поколение - тежък клас Sukhoi “Су-27“ и лек клас МиГ-29. 


Русия има един изтребител от пето поколение тежък клас, „Су-57“, но няма еквивалент на лек клас, каза Пантелеев.


 "Изтребителите от лек клас са по-търсени в света от тежките - те са по-евтини и по-подходящи за държави, които нямат големи територии," каза той пред „Ройтерс“. 


През 2011 г. Русия използва авиошоуто MAKS, за да разкрие стелт изтребителя Sukhoi Su-57. 


UAC, която е част от „Rosteh”, притежава производителя на самолети „Сухой“, датиращ от съветската епоха. 


Малко преди шоуто, „Ростех“ пусна тийзър видео на английски език, което дава малко подробности за самолета, но намеква за факта, че Checkmate е насочен към пазара за износ и страни като Аржентина, Индия, ОАЕ и Виетнам. Включването на ОАЕ е забележително: на изложението IDEX, проведено в Абу Даби през февруари 2017 г., ОАЕ и Русия обявиха споразумение за индустриално сътрудничество по отбранителни проекти, включително разработването на лек боен самолет. 


Не е ясно дали руските ВВС имат изискване за този клас самолети. 

Sukhoi Checkmate


"Checkmate/Мат" е едномоторен самолет, който е значително по-малък и по-лек от Су-57 "Фелон", въпреки че има някои прилики, като формата на пилотската кабина. По отношение на конфигурацията, Checkmate има известно прилика с многоцелевия дизайн на изтребителите на Northrop от началото на 90-те години. Той има изрязано делта крило, широко разпръснати опашни перки и хоризонтални стабилизатори. Подвижните перки действат като кормилни механизми, докато единственият двигател има многоосева дюза за векториране на тягата. 

 


Слюсар коментира, че се обмисля версия с две места и безпилотна конфигурация. 


От двете страни на предния фюзелаж има отделения за оръжия за две ракети въздух-въздух с малък обсег, докато в корпуса могат да се носят три оръжия с по-голям обсег. 


Както при Lockheed Martin F-35, LTS се очаква да може да носи оръжия на външни пилони за  операции, при които няма да е необходима стелт конфигурацията. 


Максималното бойно натоварване е 7,4 тона, включително набор от оръжия въздух-земя. По предварителни данни самолетът може да достига 1.8 Mach, а пробегът без външно гориво е 2800 км. 


Изглежда, че двигателят е NPO Saturn Izdeliye 30, който също задвижва Twinjet Su-57.

 
"Checkmate/Мат има архитектура с отворени системи и включва автоматизирана логистична система, известна като Matreshka, подобна по обхват на системите ALIS / ODIN на F-35. Технологията за изкуствен интелект се използва, за да осигури функция за самоконтрол на самолета за намаляване на натоварването на пилота. Самолетът е предназначен да разполага с радар AESA, усъвършенствани мрежови комуникации и мощен отбранителен електронен пакет. Кокпитът разполага с широкообхватен дисплей и използва технология за гласов контрол.