ЕС очаква 20 млрд. евро от първите коронакриза облигации

Брюксел планира да продаде двойно повече от първоначално предвидените 10-годишни облигации

18:59 | 15 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дебютните облигации на Европейския съюз (ЕС) за възстановяване от коронакризата се очаква да наберат 20 млрд. евро. Блокът се възползва от инвеститорския шум за своите ценни книжа с първокласен рейтинг ААА, за да създаде най-големия суверенен фонд, пише Investor.bg

Брюксел планира да продаде двойно повече от първоначално предвидените 10-годишни облигации, тъй като е привлякъл поръчки за над 142 млрд. евро - малко под рекорда, поставен миналата година от социалните облигации на ЕС с подобен матуритет.

Това стартира програма за емитиране, която може да достигне 80 млрд. евро тази година, и в крайна сметка да се представи като конкурентно убежище на американските книжа, отбелязва агенцията.

„Международните инвеститори са много доволни от тези облигации“, коментира Клаус Реглинг, управляващ директор в Европейския механизъм за стабилност, пред Bloomberg TV. „Хората са доволни от това как Европа реагира на кризата и как се развива еврозоната“, допълва той.

Продажбата е една от най-очакваните в последно време предвид огромния размер на дълга, който ЕС планира да емитира. Преди пандемията обединяването на европейски дълг би било почти невъзможно постижение, тъй като се сблъска със съпротивата на по-богатите страни в региона. Точно този ход в момента създава по-голямо доверие на инвеститорите в интеграцията на блока.

Програмата на ЕС за социални облигации се оказа голям хит за инвеститорите, въпреки че търсенето се забави при по-късните продажби. Перспективата за програмата NextGenerationEU сама по себе си е благодат за разходите по заеми в целия регион, стеснявайки премията, с която се сблъскват по-рисковите емитенти като Гърция и Италия.

До края на юли се очакват още две емисии от ЕС, а първите зелени облигации може да стартират още през есента.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg