Цената на биткойна достигна двуседмичен връх

Когато криптовалутата премина прага от 40 хил. долара, много анализатори се фокусираха върху 42 500 долара като следваща цел

19:30 | 14 юни 2021
Обновен: 19:59 | 14 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След нестабилен уикенд, биткойн отново надхвърли 40 000 долара, достигайки най-високото си ниво от повече от две седмици, пише Bloomberg.

Най-голямата криптовалута в света поскъпна с близо 4,5% в понеделник до $ 41 020, а от петък увеличението е с около 9%. Широкият индекс Bloomberg Galaxy Crypto, който проследява някои от основните криптовалути, също напредва, добавяйки цели 7,7%.

„Биткойнът винаги ще бъде нестабилен и маниакалният период, който имахме, никога не беше устойчив. Въпросът е къде да се установим? Къде е новото дъно в биткойните? “, каза Том Есай, бивш трейдър на Merrill Lynch и основател на бюлетина „The Sevens Report “. 

„За да може биткойнът да възобнови това рали, мисля, че ще ни е необходимо по-широкообхватно законово приемане“, допълни той.

Криптовалутите са под натиск през последните седмици,след като биткойн губи около 30% от средата на април, когато достигна рекорд от почти 65 000 долара. 

Поскъпванто от последните часове е на фона на изказването на изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, който заяви, че компанията му може отново да приема биткойн като средство за плащане, но при някои условия, свързани с устойчивия добив.

Постовете на Илон Мъск напоследък са основната причина за движенията на криптовалутата. 

Цените обаче получиха нов тласък, след като ветеранът фонд мениджър Пол Тюдор Джоунс – който миналата година определи биткойна като едно добро средство за спасение от инфлацията – потвърди подкрепата си за токена в телевизионно интервю.

„Харесвам биткойн като средство за разнообразяване на портфейла.“, каза Тудор Джоунс от Tudor Investment Corp. в интервю за CNBC. „Всички ме питат какво аз правя с моите биткойни? Единственото нещо, което знам със сигурност, е, че искам 5% в злато, 5% в биткойн, 5% в брой, 5% в суровини.", каза той.

Други криптовалути, включително Bitcoin Cash, Dash и Ether, също поскъпнаха в понеделник.