Най-голямата банка в Япония очаква да спечели 9 млрд. долара от инвестиции в по-рискови активи

Планът е да се компенсират загубите от пандемията

10:15 | 11 юни 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата японска банка планира да да спечели около 9 млрд. долара на нов инвестиционен екип. Той ще се стреми да купува акции и алтернативни активи в опит да повиши възвръщаемостта от инвестиционна дейност, съобщава Bloomberg.

Mitsubishi UFJ Financial Group ще започнат да купуват активи през втората половина на тази година, като най-вероятно ще се фокусират върху американски ценни книжа, каза ръководителят на групата Йошиаки Немото. Неговият екип ще управлява нова инвестиционна сметка, отделно от конвенционалния портфейл от ценни книжа на банката и ще се стреми да увеличи активите до около 9,1 млрд. долара в рамките на три години, каза той.

„Трябва да обмислим начини за повишаване на възвръщаемостта“, каза Немото в интервю, тъй като имаме ниски лихвени проценти в световен мащаб и същевременно прекомерен обем на депозитите.

Други банки в Япония също обявиха, че ще положат ъсилия в търсене на по-високодоходни активи, тъй като заемодателите са изправени пред рязко натрупване на парични средства на фона на пандемията.

Немото заяви, че неговият екип набляга на диверсификацията и ще обмисли покупката на и на инвестиционни фондове за недвижими имоти в допълнение към акциите и фондовете за корпоративни облигации.

По-нататъшно разширяване

Екипът, създаден през април, в момента има екип от седем души, но той вероятно ще се увеличи. Немото поясни, че може да наеме служители извън неговата фирма.

Mitsubishi UFJ Financial Group се опитва да създаде нова сметка, от която ще се правят по-дългосрочни инвестиции за разлика от традиционното управление на портфейла на банката, което е ограничено от краткосрочни потоци. Банката заяви, че размерът на сметката вероятно ще се разшири над 1 трлн. йени през следващите години.

Немото каза, че контролът на риска е критичен за екипа и затова натрупването на активи ще бъде бавен процес в началото.