Аржентина: Говеждо ще има само за аржентинците

Администрацията на президента Алберто Фернандес забранява износа на червено месо за срок от 30 дни, за да се опита да ограничи годишната инфлация, която се доближава до 50%

18:50 | 18 май 2021
Обновен: 19:52 | 18 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Аржентина ограничава доставките на говеждо месо, основен хранителен продукт в петия по големина износител в света - поредният неортодоксален ход на правителството да се опита да ограничи инфлацията, чието равнище на годишна база се доближава до 50%, предава Bloomberg.

Президентът Алберто Фернандес заяви пред ключова асоциация за износ на говеждо месо, че тя няма да може да продава своите продукти в чужбина в продължение на 30 дни, гласи изявление на Министерството на производството, публикувано в понеделник вечерта. През този период правителството ще наложи набор от спешни мерки, засягащи индустрията.

„Проблемът с цените на говеждото месо явно излиза извън контрол“, заяви Фернандес пред местна радиостанция във вторник сутринта. Глобалното търсене на говеждо месо „създаде изкривявания с вътрешните цени, които вече не могат да бъдат толерирани. Не можем да продължим да наблюдаваме как цените на говеждото се повишават месец след месец без никаква обосновка", допълни аржентинският президент.

Аржентинският износ

Аржентинският износ на червено месо светкавично се изстреля след големия спад. Графика: Bloomberg

Мярката показва, че правителството е готово да жертва така необходимите долари от износа, за да успокои избирателите преди междусрочните избори по-късно тази година. Износът на говеждо месо в страната процъфтява през последните години благодарение на ръководеното от Китай търсене, като продажбите достигнаха близо 3 милиарда долара през 2020 г. Въпреки това правителството все повече се тревожи от политическата цена на спада на вътрешното потребление.

Аржентинците, които са традиционно сред най-ненаситните в света консуматори на червено месо, забелязват непрекъснато редуциращ се прием на говеждо, вследствие на намаляващите доходи и промените в режима на хранене. Продължителният икономически спад означава, че годишното потребление на говеждо месо на глава от населението е спаднало до 48 килограма - най-ниското равнище в статистиката и значително по-малко от върха през 2009 г. от 69 килограма, според индустриалната група на производителите на говеждо месо Ciccra.

Цените на говеждото на дребно в региона на Буенос Айрес са се увеличили с повече от 65% през последната година, съобщи органът за промотиране IPCVA.

"Президентът изрази загрижеността си от устойчивото нарастване на вътрешните цени на говеждото месо през последните няколко месеца", посочи правителството в изявлението в понеделник вечерта. Дискусията по време на срещата на Фернандес с асоциацията включваше и „възможни стъпки за ограничаване на спекулативните практики“ и укриване на данъци. Някои от тези мерки ще бъдат приети през следващите дни.

Фернандес добави, че 30-дневният период на спиране може да бъде съкратен, ако прилагането на мерките доведе до „положителни резултати“, гласи още изявлението. По-рано през годината правителството се оттегли от решението си да забрани износа на царевица.

Фермерски протест

Четирите основни земеделски асоциации на Аржентина, които се смятат за политически противници на управляващата коалиция, не им отне дълго време, преди да разкритикуват решението, като заявиха на членовете си във вторник сутринта да спрат търговията с говеждо месо в страната за повече от седмица в знак на протест срещу мярката.

Износът на аржентинско говеждо месо нараства от четири години и достигна рекорд през първите два месеца на 2021 г., според данните на Ciccra. Спирането му наподобява политическите решения през 2003-2015 г., под президенството на Нестор Киршнер и неговия наследник Кристина Фернандес де Киршнер, които доведоха до намаляване на броя на стадата и страната загуби дял на международния пазар.

Миналият месец правителството формализира регистър, за да осигури вътрешни доставки на говеждо месо на достъпни цени, както и да следи доставките, след като инфлацията достигна 46% - ход, който фермерите се опасяват, че ще създаде фактически инструмент за ограничаване на износа.

Не всички разфасовки от говеждо месо могат да бъдат включени в резолюцията, която все още не е публикувана, според запознато лице.