Lamborghini ще инвестира 1,8 милиарда долара в електрифициране на своите суперавтомобили

Първият плъгин хибрид ще дебютира на пазара след 2 години

13:57 | 18 май 2021
Обновен: 13:57 | 18 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Стефан Винкелман, главен изпълнителен директор на Lamborghini. Снимка: Bloomberg
Стефан Винкелман, главен изпълнителен директор на Lamborghini. Снимка: Bloomberg

Lamborghini е последният производител на суперавтомобили, който трансфомира крещящите си V-12 двигатели с вътрешно горене в електрически, съобщава Bloomberg.

Италианската марка на Volkswagen обяви във вторник, че до 2024 г. ще предлага плъгин хибридни версии на всеки модел в своята гама - от най-продавания SUV Urus до състезателния Aventador - като първият подобен модел ще дебютира на пазара след две години. Lamborghini също ще пусне първото си превозно средство, изцяло задвижвано от батерия през втората половина на десетилетието, посочи главният изпълнителен директор на италианския концерн Стефан Винкелман.

Марката ще инвестира 1,5 милиарда евро (1,8 милиарда долара) в разработване на новата си продуктова гама, чийто дебют ще бъде през 2025 г., и ще намали наполовина тази с двигатели с вътрешно горене, сподели Винкелман в интервю за Bloomberg News. Предвидените средства ще бъдат най-голямата инвестиция досега за Lamborghini.

„Намаляването на въглеродните емисии е интересна тема за големите марки в автомобилната индустрия, но е още по-трудно и още по-въздействащо за производител на суперавтомобили като Lamborghini“, коментира Винкелман. 

„Трябва да намалим емисиите, но от друга страна трябва да останем без съмнение производител, ориентиран към производителността на нашите двигатели - производител на спортни суперавтомобили. Това е голямо предизвикателство за нас -по един много прост начин трябва да променим всичко, за да не променим нищо.“

VW group, най-големият производител на автомобили в Европа, обмисляше възможна продажба или листване на Lamborghini при ръководството на изпълнителния директор Херберт Дийс, за да се съсредоточи върху съименната си марка и подразделенията Audi и Porsche, но плановете не спечелиха подкрепа от ключови заинтересовани страни. Сега целта е да се начертае стратегия за Lamborghini, паралелна с усилията VW да навлезе в света на електрически автомобили, задвижвани от батерии и софтуерни стакове, като по този начин да предизвика Tesla.

Lamborghini "остава скрит скъпоценен камък" със пазарна стойност на марката до 10 милиарда евро, заяви анализаторът на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн в доклад миналата седмица. Докато автомобилният производител представи концепция за хибриден автомобил, наречен Asterion, на автомобилното изложение в Париж през 2014 г., оттогава той до голяма степен беше скромен по отношение на конкретни планове за включване на батерии в своите превозни средства.

Винкелман заяви, че изцяло електрическият модел вероятно ще има четири седалки и две врати, въпреки че конфигурацията на автомобила не е финализирана. „Вече работим по тази следваща стъпка“, допълни още изпълнителният директор на Lamborghini.

Марката, базирана в Sant’Agata Bolognese, близо до седалището на Ferrari в покрайнините на Модена, достави рекорден брой превозни средства през първото тримесечие - ръст от почти 25% от преди година. Приходите са нараснали с 5,4% до 509 милиона евро. Дъщерното дружество на подразделението Audi на VW не публикува подробни резултати за приходите.

Lamborghini не е първата сред марките на VW, която електрифицира цялата си гама. Британската марка Bentley представи план в края на миналата година да пенсионира своите 12-цилиндрови двигатели и да предлага единствено хибридни и електрически автомобили до 2026 г. Целта й е да трансформира цялата си гама в изцяло електрически превозни средства четири години по-късно.

Преходът на VW може да се разпростре и върху френската й марка Bugatti, която може да бъде включена в съвместно предприятие с хърватския производител на електрически суперколи Rimac.