Паундът поскъпва на фона на успокоение около референдума за независимост в Шотландия

Националистите на Никола Стърджън не успяха да спечелят абсолютно мнозинство в парламента

09:01 | 10 май 2021
Обновен: 09:15 | 10 май 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Паундът поскъпва, след като британският премиер Борис Джонсън заздрави властта си в рамките на местните избори във Великобритания, а основната партия, настояваща за независимостта на Шотландия, не успя да спечели абсолютно мнозинство, съобщава Bloomberg.

Британската лира поскъпва с 0,4% до 1,4 за долар по време на търговията в Азия, след като инвеститорите покриха късите си позиции и японските банки купиха валутата, посочват трейдъри.

Резултатите от

Резултатите от изборите в Шотландия донесоха успокоение на трейдърите, паундът поскъпва. Графика: Bloomberg 

Британският премиер заздрави властта си след изборите, затягайки хватката в Северна Англия. Въпреки че Шотландската национална партия (Scottish National Party - SNP) настоява за нов референдум за независимост, тя не успя да постигне абсолютно мнозинство в парламента.

“Исканията за референдум за независимост определено няма да бъдат преустановени, но валутните пазари изглежда не четат резултатите от изборите като нов политически риск за паунда”, заяви Ричард Франулович, стратег от Westpac Banking Corp.

Британското правителство отказва да даде позволение на Шотландия за повтарянето на референдума от 2014 г., тласкайки Джонсън и лидерът на националистите Никола Стърджън в продължителни спорове относно провеждането на гласуването.

Изборите на 6 май бяха битка за това дали в Шотландия трябва да се проведе нов вот след обединението ѝ в рамките на над три века с Англия и Уелс. Въпреки че подкрепата за SNP е най-висока, електоратът в страната от 5,5 милиона души е разделен между желанието за независимост и партиите, подкрепящи обединението.

Стърджън заяви, че ще използва новия си мандат, за да накара британското правителство да позволи провеждането на референдума. Междувременно обаче остава малко вероятно Джонсън да се отрече от позицията си, че Шотландия не трябва да получи тази възможност скоро.

В неделя членът на кабинета Майкъл Гоув упорито отбягваше въпросите дали британското правителство ще откаже възможността за провеждането на вота, като посочи, че фокусът в страната трябва да бъде върху възстановяването от пандемията.

“Ако се насочим към разговори относно референдума и консултации, тогава ще отклоним вниманието си от въпроси, които са по-важни за хората в Шотландия и Обединеното кралство”, коментира Гоув пред Sky News.

В отговор Стърджън заяви пред BBC, че макар нейната първа задача да е преминаването на Шотландия през пандемията, позицията на SNP относно вота е ясна за електората. Тя също така отбеляза, че ще бъде “абсурд” британското правителство да пренебрегне желанията на хората.

SNP спечели 64 от 129 места в парламента на Шотландия - четвърта победа след 14 години на власт. Лагерът на партиите, подкрепящи независимостта, беше допълнително подсилен от увеличената подкрепа към зелените, които заеха осем места в парламента - ръст с две позиции.