Турция не промени основната лихва въпреки инфлацията

Централната банка очаква инфлацията постепенно да отслабне, след като се повиши до над 17 процента в резултат на срива на лирата

16:50 | 6 май 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

И в Турция засега основният лихвен процент ще остане непроменен на ниво от 19 процента въпреки нарастващата инфлация, както обявиха в четвъртък централните банкери на страната, пише investor.bg. 

Банкерите също потвърдиха намерението си да запазят лихвата над нивото на инфлация.

Централната банка очаква инфлацията постепенно да отслабне, след като се повиши до над 17 процента в резултат на срива на лирата. Турската валута леко поскъпна след решението на централната банка. Доларът пък поевтиня до 8,2806 лири. 

„Като се вземат предвид високите нива на инфлацията и инфлационните очаквания, настоящата позиция на паричната политика ще се запази до постигане на значителния спад в прогнозното развитие на априлския доклад за инфлацията“, се казва в изявлението на банката, придружаващо решението.

По-рано през деня решение по паричната политика взе и АЦБ. Тя не промени лихвите, но намали темпото на закупуване на облигации. 

И въпреки че изявлението на турската централна банка от четвъртък включва „ястребови“ елементи, то „повтаря репликата, че номиналните лихвени проценти ще се поддържат над инфлацията, което вече предлага възможност за понижаване на лихвените проценти“, пише Джейсън Тюви, старши икономист от развиващите се пазари в Capital Economics, цитиран от Bloomberg.

В средата на март президентът Реджеп Тайип Ердоган изненадващо уволни ръководителя на централната банка Наджи Агбал и го замени със Шахап Кавджъоглу - отявлен противник на строгата парична политика. Оттогава лирата загуби около 13 процента от стойността си. Това повишава разходите за внос за Турция, която зависи от суровините от чужбина. 

През април инфлацията се повиши за седми пореден месец – този път до 17,14% на годишна база. Това е най-високата стойност от май 2019 г. насам.

Повишаването на инфлацията остави реалните лихви на Турция - разликата между инфлацията и официалните лихви - под 2%. Това означава, че Кавджъоглу има малко свобода да преследва по-ниските разходи по заеми, търсени от президента Реджеп Тайип Ердоган, който застъпва неортодоксалната гледна точка, че по-високите лихвени проценти стимулират, а не ограничават цените.

Намаляването на лихвите сега би рискувало допълнителни турбуленции за лирата, която така или иначе отслабна с повече от 13% спрямо долара, откакто гуверньорът пое банката на 20 март, поддържайки строга политика, докато не бъде постигната целта за инфлацията от 5%.

Още по темата четете на investor.bg