В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Необходимо е да се стумилират частните инвестиции в обновяването на сградите

Д-р Драгомир Цанев, изп. директор на ЕнЕфект, "В развитие", 26.04.2021

15:00 | 26 април 2021
Обновен: 15:16 | 26 април 2021
Автор: Александра Попова

Единственият начин да изпълним целите, които са заложени в Националната стратегия за обновяване на сградите, е като използваме наличните публичните средства, за да стимулираме частните инвестиции в обновяването на сгради. Това заяви д-р Драгомир Цанев, изп. директор на ЕнЕфект, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Сметката, която може да направим, сравнявайки заложеното в стратегията и наличното в Плана за възстановяване и устойчивост, показват, че финансовият ресурс, който е наличен в момента, е около 1/3 от този, който би ни бил необходим в периода до 2030г."

От думите на госта стана ясно, че енергийната ефективност на сградите заема важно място в Националния план за възстановяване и устойчивост. 

"Предвидени са около един милиард и половина лева за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Обновяването, ако бъде изпълнено правилно, може да допринесе за икономическото възстановяване. Този ресурс трябва да бъде запазен в плана, но трябва да бъде управляван по един различен начин". 

"Един от проблемите в програмата за енергийна ефективност е начинът на структуриране на финансовите инструменти", заяви д-р Драгомир Цанев. 

"Повече от 6 години говорим, че 100% грантово финансиране на обновяването на жилищните сгради е порочна практика, която представлява бариера към все по-качествените обновявания на сгради. По този начин нямаме възможност да привлечем частен капитал".

"Нашето предложение е публичните ресурси да се претворят във финансови механизми, да се спре практиката на 100% грантово финансиране, а публичният ресурс да се използва за структуриране на финансови механизми", добави още гостът.

От думите му стана ясно, че трябва да се разбие митът, че изолацията и смяната на прозорците са единственото нещо, което се случва при обновяването на сградите.

"Нашият подход винаги е бил насочен към цялостното обновяване на сградите, в което мерките по сградната обвивка като изолацията и подмяната на прозорци, се комбинират с мерки по системите на сградата с приоритетно използване на възобновяеми енергийни източници".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.