САЩ предлагат механизъм за координация на Г-7 в противовес на Китай

Обсъдено е предложение за създаване на група, наречена „Приятели на Хонконг“ за споделяне на информация и опасения относно бившата британска колония

12:47 | 5 май 2021
Обновен: 12:47 | 5 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Г-7 обмисля предложение на САЩ за противодействие на това, което Белият дом разглежда като икономически средства за принуда от страна на Китай, предава Bloomberg.

Документ, съдържащ детайли около този механизъм, беше разпространен преди двудневната среща на външните министри от Г-7 в Лондон. Длъжностни лица, заседавали във вторник, са прекарали около 90 минути, за да обсъдят начините, по които Китай се опитва да накара страните и определени лица да се съобразят с претенциите на Пекин чрез инициативата "Един пояс, един път" или чрез отправяне на икономическите заплахи, според висш служител на Държавния департамент.

САЩ настояват за създаването на механизъм за консултации, който да включва Г-7, както и други заинтересовани страни, за да се осигури координиран отговор на ходовете на Китай и също така целящ да засили устойчивостта на страните от Г-7, според друг дипломат.

Инициативата съвпада с втвърдяването на позициите на Германия, Италия и Франция - трите страни от Европейския съюз, които участват в Г-7, които започват все повече да се привеждат в съответствие с администрацията на Байдън и нейното противопоставяне на Китай. САЩ все още са доста по-остри от ЕС по отношение на Пекин.

Страната на Байдън

Като домакин на Г-7 Обединеното кралство се стреми да постигне баланс по отношение на Поднебесната империя, отправяйки критики за предполагаемите нарушения на човешките права, като същевременно държи вратата отворена за области на сътрудничество, сред които изменението на климата.

Предизвикателството пред правителството на Борис Джонсън е да избегне превръщането на Г-7 в антикитайски форум под неговото председателство.
Обединеното кралство напусна ЕС и иска да сключи редица свои търговски сделки по целия свят, включително със САЩ и Индия. Европейските държави също предпочитат да ходят по тънък лед, държейки Китай под отговорност за предполагаемите нарушения на човешките права, като същевременно не желаят да отчуждят ключовия си икономически партньор.

Също така е било обсъдено предложение за създаване на група, наречена „Приятели на Хонконг“, която да споделя информация и опасения относно бившата британска колония, според дипломат, запознат с въпроса. Миналата година Китай наложи мащабна законова рамка за националната сигурност на Хонконг след антиправителствените протести през 2019 г.

Други въпроси, които са били обсъдени от делегатите, включват Мианмар, Русия, Украйна, както и споразумение за механизъм за бързо противодействие на дезинформацията, което се очаква да бъде прието като приложение към окончателното съвместно изявление.

Държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в Лондон по-рано тази седмица, за да положи основите за срещата на върха на президента Джо Байдън с лидерите на Г-7 през юни.

„Нашата цел не е да изолираме Китай, да го задържаме, да го заглушаваме“, каза Блинкен в интервю за „60 minutes“ на CBS News, излъчено в неделя. „Целта е да подкрепяме този основан на правила ред, на който Китай се противопоставя", посочи Блинкен.