Европа предприема стъпки за премахване на ограниченията

Следващия понеделник Италия ще разхлаби мерките, Гърция ще последва примера й в началото на май, а Германия обмисля привилегии за хората, които са имунизирани

16:32 | 22 април 2021
Обновен: 16:33 | 22 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Западна Европа започва да разхлабва противоепидемичните ограниченията, предлагайки облекчение за изморения от пандемия регион, докато програмите по ваксинация започват да се подобряват, пише Bloomberg.

Следващия понеделник Италия ще разхлаби мерките, Гърция ще последва примера й в началото на май, а Германия обмисля привилегии за хората, които са имунизирани. По-късно в четвъртък френският премиер Жан Кастекс ще обяви какви ще бъдат следващите стъпки на Франция, докато има планове да бъдат премахнати някои от ограниченията за пътуване и хранене на открито.

След бавния темп по ваксинация, Западна Европа започва да има напредък в борбата й с пандемията, която доведе до смъртта на повече от 640 000 души в целия континент.

"Докато доставките на нови дози се увеличават, Германия може да бъде в състояние да премахне приоритетността на ваксинацията до юни, стъпка, която ще доведе до това хора от всички възрасти да могат да бъдат ваксинирани", заяви здравният министър Йенс Шпан.

„Ако това се случи и по-рано, ще съм още по-доволен, но не бива да имаме много големи очаквания“, допълни още Шпан в речта си в горната камара на парламента в четвъртък.

Докато темпът на заразяване се забавя в Италия, правителството на министър-председателя Марио Драги възстанови свободното пътуване между регионите с по-нисък риск, като хората могат да пътуват и до региони с по-висок брой на заразени при определени условия - чрез ваксинационен паспорт. Според новите правила баровете и ресторантите на открито също ще бъдат отворени.

"Във Франция ограниченията при пътувания между регионите ще бъдат премахнати на 3 май, четири седмици след обявяването им от президента Еманюел Макрон. Но вечерният час между 19 часа и 6 часа сутринта ще остане в сила", заяви говорител на правителството. 

„В началото на май Гърция ще разреши храненето на открито преди отварянето на страната за чуждестранни туристи в средата на месеца“, заяви в сряда премиерът Кириакос Мицотакис. Туризмът е една от най-важните индустрии в страната. За да се ускори имунизацията, Гърция ще започне да поставя неизползваните дози от ваксината на AstraZeneca на хора между 30 и 39 години.

Със сигурност ситуацията остава напрегната. В Германия канцлерът Ангела Меркел прие противоречив закон в четвъртък, който задейства по-строги ограничения в регионите с по-висок риск, които включват нощен час, както и затваряне на училища и магазини.

Въпреки че процентът на заразяване в Германия се е стабилизирал през последните дни, все още е много над нивата, които правителството е определило за управляеми и броят на пациентите в интензивните заведения продължава да расте.

Процесът по ваксинация е различен в Европа. Докато островната държава Малта вече е поставила 67 дози на 100 възрастни, то в България са поставени 11 дози на 100. Средната стойност за целия ЕС е 31,6, като страни като Унгария, Естония и Дания, са водещи, докато Латвия и Хърватия изостават.