Deutsche Börse спира търговията с акции на Coinbase

Причина за решението е административна грешка в предоставената от криптоборсата документация

20:20 | 21 април 2021
Обновен: 21:53 | 21 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германска фондова борса обяви, че ще спре търговията с акции на Coinbase Global, поради липса на документи, необходими за покупко-продажба на ценни книжа на нейната платформа, предава Bloomberg.

Акциите на Coinbase ще спрат да се търгуват на 23 април, гласи изявление на Deutsche Börse в сряда. Компанията, която листна акции на Xetra и Франкфуртската фондова борса като част от първичното си публично предлагане в САЩ, предостави код, необходим за търговия, който не е правилно свързан с листнатото дружество, уточни Deutsche Boerse, без да предоставя допълнителни подробности.

„Наясно сме с административна грешка, поради която Coinbase трябва да изпрати отново документация на определени европейски фондови борси“, каза говорител на компанията. „Понастоящем няма прекъсвания в търговията с акции на Coinbase. Работим по разрешаването на ситуацията възможно най-бързо“, допълни още той.

Идентификаторът на юридическа лица или LEI, е уникален референтен 20-знаков код - подобно на баркод - който позволява активите да бъдат разпознавани в сделките и се използва от регулаторите в надзора на пазарите. Той съдържа информация за структурата на собственост на дадено предприятие и представлява изискване за търговия на европейските пазари от януари 2018 г. Компанията може да получи такъв код в рамките на няколко дни, според уебсайтовете на различни доставчици на LEI.

„Единственият начин да върнем Coinbase обратно в търговията е емитентът на акции да кандидатства за LEI“, каза говорител на Deutsche Börse.

Липсващият код на германската борса не оказва влияние на търговията с акции в САЩ. Криптоборсата стартира продажбата на свои акции на Nasdaq миналата сряда, като оценката на компанията скочи над 112 милиарда долара, преди книжата да започнат да поевтиняват.  Акциите на Coinbase поевтиняват с 0,1% и се търгуват на равнище от 320.49 долара към 12:47 ч. в Ню Йорк, след като записаха спад от 5,8% по-рано.

„Това е малка неравност по пътя“, коментира Чарли Морис, фонд мениджър и основател на сайта за ценови изменения на криптовалути ByteTree.com в Лондон. „Повечето големи американски компании са листнати на германски борси, но обемите на търговия са малки“, добави още той.