Потребителските цени в САЩ нарастват над очакванията през март

Индексът на потребителските цени се повишава с 0,6% през март на месечна база

16:00 | 13 април 2021
Обновен: 16:00 | 13 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Scott Dalton/Bloomberg
Снимка: Scott Dalton/Bloomberg

Потребителските цени в САЩ се повишават над очакванията през март на фона на нарастващите сигнали за инфлационен натиск, докато икономиката отваря отново и търсенето се засилва, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се повишава с 0,6% през март на месечна база, след като отчете 0,4-процентен ръст през февруари, сочат данни на трудовото министерство на страната. Средните очаквания на анкетирани от Bloomberg икономисти бяха за ръст на показателя от 0,5%.

Изключвайки волатилните компоненти като хранителните и енергийни продукти, т.нар. базов CPI се повишава с 0,3% спрямо предходния месец.

Месечният ръст на широко следения индекс води до увеличение от 2,6% на общия CPI от март 2020 г. насам, когато пандемията удари търсенето и ценовата сила. Основният показател се покачва с 1,6% на годишна база.

Измененията на годишна база са засегнати от феномен, известен като базов ефект. CPI, подобно на много други икономически показатели, се понижи в началото на пандемията на фона на блокадите и широкото затваряне на компании. В сравнение с тези данни годишното увеличение за периода март-май ще изглежда необичайно голямо.

Последните данни за потребителските цени добавят гориво във вече разгорещения дебат относно инфлацията в САЩ, особено след като данни от миналата седмица показаха по-силен ръст от очаквания на производствените цени.

Някои анализатори и икономисти посочват, че вълната на задържаното търсене и трилионите долари правителствени разходи ще доведат до устойчиво ускорение на инфлацията. Междувременно представителите на Федералния резерв, включително неговия гуверньор Джером Пауъл, заявиха, че всяко увеличение в цените вероятно ще се окаже временно.

Скорошни данни от проучвания също подчертават увеличаващия се ценови натиск. Най-новите данни на Института за управление на доставките показват, че над половината от доставчиците на услуги са обявили, че плащат по-високи цени през март - най-високото ниво от 2011 г. насам. Изследването на института сред производителите показва, че около 72-процентен дял от тях посочват същото - най-много от 2008 г. насам.

Наскоро някои ръководители на компании споменаха, че планират да увеличат цените на продуктите си.