Най-големият страх на Wall Street вече не е Covid, a инфлацията

93% от мениджърите на фондове в проучване на Bank of America очакват по-висока глобална инфлация през следващите 12 месеца

20:31 | 16 март 2021
Обновен: 21:25 | 16 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Страховете от коронавируса разтърсиха Wall Street из основи миналия март. Dow срина с близо 3000 пункта или зашеметяващите 13%, точно преди една година на същата дата, припомня CNN Business.

12 месеца по-късно и здравната криза все още не е приключила, но инвеститорите са значително по-уверени, че скоро Covid-19 ще бъде зад гърба на всички.
За първи път от февруари 2020 г. Covid-19 вече не е големият страх сред портфолио мениджърите, анкетирани от Bank of America в проучване, публикувано от банката във вторник.

Ако не друго, опитните инвеститори сега са загрижени, че икономиката може да се възстанови толкова бързо, че ще прегрее.

Понастоящем инфлацията е най-големият риск, посочен от портфолио мениджърите в проучването на Bank of America. Втората най-често срещана причина за загриженост е период на постепенно намаляване на количественото парично стимулиране (т.нар. taper tantrum), което възниква, когато пазарите се паникьосат от нарастващата доходност по облигациите.

Констатациите подчертават колко драстично се е променила ситуацията през последната година. Доверието нараства заради разпространението на ваксините, облекчаването на противопандемичните ограничения и безпрецедентната подкрепа от федералното правителство.

"Настроението на инвеститорите е несъмнено оптимистично", пишат стратезите на Bank of America във вторник.

Американските акции се възстановиха бързо от пандемията. Dow удари дъното от 18 592 пункта на 23 март. Индексът нарастна оттогава със зашеметяващите 77%, а стойността на Nasdaq се удвои през този период.

Най-горещата икономика от десетилетия

Икономистите са оптимистични, най-вече защото САЩ предоставя много по-голяма подкрепа за икономиката, отколкото мнозина смятаха, че е възможно само преди няколко месеца. Миналата седмица Конгресът прие американския спасителен пакет на президента Джо Байдън на стойност от 1,9 трилиона долара.

Сега Goldman Sachs очаква американската икономика да регистрира подобен на Китай ръст на БВП от 7% на годишна база през 2021 г. Това би било най-бързият темп на растеж в САЩ от 1984 г., като в допълнение Goldman Sachs прогнозира, че американската икономика да бъде с 8% по-голяма в края на 2021 г. в сравнение същия период миналата година. Ако това се осъществи, то би представлявало най-бързият ръст на БВП от 1965 г. насам.

Почти половината (48%) от мениджърите на фондове, анкетирани от Bank of America, сега очакват възстановяването да бъде V-образно в сравнение с едва 10%, които прогнозираха подобно възстановяване през май 2020 г.

Рекордните 91% от опитните инвеститори очакват по-силна икономика, надхвърляйки нивата на доверие след намаляването на данъците от страна на Тръмп в края на 2017 г. и по време на ранните етапи на възстановяването след Голямата рецесия.

Страховете от инфлация се увеличават. Но дали са преекспонирани?

Но целият този оптимизъм - наред с безпрецедентните стимули от страна на Конгреса и Фед - подбужда притеснения сред мнозина на Wall Street относно прегряването на икономиката.

Големият страх е, че възраждащата се инфлация ще принуди Федералния резерв бързо да повиши лихвените проценти, прекъсвайки икономическото възстановяване и пазарния бум. Това се случи през 70-те и началото на 80-те години, когато ръководената тогава от Пол Волкър централна банка укроти инфлацията с агресивни повишения на лихвените проценти.

Рекордните 93% от мениджърите на фондове очакват по-висока глобална инфлация през следващите 12 месеца, според Bank of America. Това е повече от 85% във февруарското проучване.

Американските власти обаче се опитаха да опровергаят инфлационните страхове. През уикенда министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че инфлацията може да се повиши, но това ще бъде само временно явление.

"Да стигнем до устойчиви нива на висока инфлация, каквато имахме през 70-те години - в никакъв случай не очаквам това да се случи", каза Йелън пред ABC.

Ед Ярдени, президент на инвестиционната консултантска компания Yardeni Research, не е особено притеснен по отношение на потенциално нарастване на инфлация, защото около 10 милиона американски работници все още са безработни поради пандемията.

"Ситуацията със заплатите и цените през 70-те години на миналия век сега е малко вероятна, независимо от фискалните и парични ексцесии на нашето правителство", пише Ярдени в бележка до клиентите във вторник.

Преломната точка за доходността по облигациите

Този риск е повторение на инерцията през 2013 г., когато доходността по американските държавни облигации се изстреля значително, след като Фед сигнализира, че постепенно ще забави покупките на облигации, докато икономиката се възстанови. По-високите лихвени проценти могат да намалят привлекателността на акциите сред инвеститорите.

След като се срина до 0,3% миналата пролет, доходността по 10-годишните американските облигации наскоро се повиши до 1,6%. Скокът обезсърчи инвеститорите, което от своя страна се отрази негативно върху американските акции, които рязко поевтиняха, преди да се възстановят.

И така, колко висока трябва да стане доходността, за да дерайлира бичия пазар?

Bank of America заяви, че 2% доходност по 10-годишните книжа "вероятно ще бъде прага на наказание на акциите". Почти половината от анкетираните мениджърите на фондове са на мнение, че 2-процетна доходност ще доведе до 10-процетна корекция на акциите. По подобен начин около половината от инвеститорите посочиха, че 10-годишните дългови книжа с доходност от 2% или 2,5% ще превърнат облигациите в по-привлекателния инструмент в сравнение с акциите.

Последните събития на финансовите пазари също пораждат загриженост относно поведение, наподобяващо балон. Инвеститорите влагат огромни средства в "кухи" компании, известни като SPAC. А армия от трейдъри от Reddit успя да катапултира акциите на GameStop, AMC и други компании до безпрецедентни върхове.

И все пак професионалните инвеститори не виждат балонизиране на пазара или поне засега. Само 15% от инвеститорите смятат, че американският фондов пазар се намира в балон, според проучването на Bank of America. Една четвърт споделят, че фондовият пазар се намира в ранен бичи цикъл, докато 55% казват, че е в късен.