Европа постига рядък напредък в борбата с пандемията

Ускоряването на ваксинационните кампании в западната част на континента подобрява перспективите пред икономиката

22:02 | 9 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Усилията на Европа за овладяване на коронавирусната пандемия най-после дават резултат, пише Bloomberg.

Германия удвои броя на ваксинираните срещу Covid-19 за ден, Франция достигна до ключов етап от имунизационната си кампания седмица по-рано от предвидения срок, а Италия вероятно ще облекчи ограниченията за овладяване на пандемията на фона на понижаващия се брой на новозаразени.

След като се превърна в епицентър на възраждащата се пандемия, Западна Европа изглежда започва да преобръща тенденцията. Цените на акциите в региона достигнаха рекордни върхове два пъти през тази седмица, след като ускорените ваксинации увеличиха очакванията за силно икономическо възстановяване.

“Положителното е, че ваксинационната програма се ускорява в еврозоната”, посочва Рубен Сегура-Каюела, икономист в Bank of America Merrill Lynch, в бележка до клиентите. “Дори скорошните несигурности около ефикасността на ваксината на AstraZeneca не подкопават целите за имунизирането на 70-процентен дял от жителите на региона до лятото”, добавя той.

Цените на акциите на компаниите от сектора на пътуванията и свободното време също достигнаха рекордни нива тази седмица, тъй като пазарите очакват туристическият сезон тази година да не бъде напълно изгубен заради Covid.

Цените на

Цените на европейските акции нараснаха до рекордни стойности тази седмица, изтривайки всички пандемични загуби. Графика: Bloomberg 

Насърчавайки оптимизма, Германия заяви, че ще бъде способна напълно да ваксинира населението си до средата на лятото. "Тъй като доставките се увеличават, най-голямата европейска икономика може да поставя по 3,5 милиона дози на седмица", посочи здравният министър Йенс Шпан.

Инвеститорите оценяват, че след като икономиките на блока отворят отново, потребителите ще започнат да харчат спестяванията, които са генерирали по време на локдауните за овладяване на пандемията, надърчавайки задвижен от потреблението растеж, докато правителствата поддържат хлабави политиките си, а централните банки толерират по-високите цени.

Германският икономически министър Петер Алтмайер подхрани тези очаквания в петък, призовавайки за повече помощ за ударените от пандемията бизнеси, включително програма за помощ на ресторантите, клубовете и хотелите.

“Окуражаващо е, че броят на имунизациите се увеличава и рисковете намаляват”, коментира той в Берлин.

Германия ускорява

Германия ускорява ваксинационната си кампания след бавния старт. Графика: Bloomberg 

Дори спорът с Великобритания относно износа на дози на AstraZeneca, който Европейският съюз заплашва да ограничи - изглежда отшумява.

“Блокът ще получи всички дози, произведени в завода на фармацевтичната компания в Нидерландия, през идните месеци”, заяви Тиери Бретън, еврокомисарят за вътрешния пазар.

Не всичко обаче се развива гладко. По-рано тази седмица ЕС не успя да предостави единна позиция за ваксините на AstraZeneca и връзката им с образуването на тромбози, като Източна Европа продължава да изпитва трудности с имунизациите.

В Германия планирана среща между канцлера Ангела Меркел и държавните лидери за понеделник беше отменена заради слабите перспективи за постигането на споразумение за следващите стъпки в борбата с пандемията.

След седмици на политически спорове Меркел настоя за по-висок контрол и постигане на споразумение с 16-те лидери на провинции относно законодателство, което ще даде на федералното правителство възможността да въвежда по-строги ограничения за овладяване на локални огнища.

Междувременно Шпан предупреди германците, че все още предстоят няколко трудни месеца.

“Чувствам се точно както всички останали”, коментира министърът. “И аз искам да изляза. И аз искам дневната си рутина. И аз искам да празнувам, искам да се храня навън и да пазарувам”, добави той.