Байдън намалява разходите за отбрана

Рамката от 715 млрд. долара за Пентагона вероятно ще бъде представена като компромис към демократите

08:38 | 9 април 2021
Обновен: 08:42 | 9 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Джо Байдън планира да заложи 715 млрд. долара като бюджет на Пентагона. Това е намаление спрямо тенденциите на разходите от ерата на Тръмп, според запознати с плановете. Белият дом планира да публикува в петък кои ще са основните приоритетни за Байдън, включително отбраната. Планът беше широко очакван миналата седмица, но публикуването му беше отложено поради разногласия относно разходите за отбрана. Информацията е дошла от трима източници на Bloomberg, пожелали анонимност, тъй като бюджетът все още не е публичен.

Рамката от 715 млрд. долара за Пентагона вероятно ще бъде представена като компромис към демократите, тъй като част от парите ще бъдат предвидени за екологичните инициативи на институцията, казаха двама от източниците. Демократите настояват за съкращаване на разходите за отбрана.Говорител на Министерството на отбраната насочи всички въпроси, свързани с бюджета, към Управлението и бюджета на Белия дом. От там не последва коментар.


Бюджетът, предназначен само за Пентагона не включва разходи, свързани с отбраната, които отиват за други агенции или за Министерството на енергетиката, което поддържа ядрените оръжия на страната. В промяна от предишната администрация, Байдън също ще се откаже от етикетирането на финансирането за текущи военни операции като „операции при извънредни ситуации в чужбина“ коментира служител. Законодателите от двете партии критикуваха този фонд, защото предвидените по него средства трябва да бъдат изразходвани като част от редовния бюджет на Пентагона.

Намаляване в реално време

Администрацията на Тръмп планираше да предложи около 722 млрд. долара за Министерството на отбраната през финансовата година, която започва на 1 октомври, въпреки че законодателите на двете партии прогнозираха по-малко, на фона на по-важните нужди и нарастващите дефицити от пакетите за облекчаване на коронавируса.

Незадължителната горна граница от 715 млрд. долара е намаление с около 0.4% в реално изражение, коригирайки инфлацията от приетите тази година бюджетни заеми, от около 704 млрд. долара.

Това идва на фона на настояването за увеличение на финансирането на националната сигурност между 3% и 5% годишно, одобрено за първи път през 2017 г. министъра на отбраната Джим Матис Увеличенията бяха подкрепени и от Комисията по националната отбранителна стратегия през 2018 г. и групата на републиканските отбранителни ястреби, водени от сенатор Майк Роджърс от Алабама, най-висшия републиканец в Комитета по въоръжените сили на Камарата. Фискалният бюджет за 2022 г. ще бъде първият от десетилетие, в който разходите за отбрана и други дейности не са ограничени от бюджетни ограничения, което означава, че Конгресът има възможност да прехвърли средства от едното към другото перо.

Политическата аритметика вероятно ще попречи на демократите още да орежат бюджета на Пентагона. Демократи и републиканци са по равно в сенатските комисии, така че всяко предложение, за д бъде одобрено ще трябва да получи и републикански гласове.