Сложната връзка между „черното“ богатство и образованието

Чернокожите в САЩ са по-бедни от белите по исторически причини, свързани с робството

13:44 | 8 април 2021
Обновен: 13:44 | 8 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За чернокожите американци перспективата за опрощаване на студентския дълг, която в момента се разглежда от президента Джо Байдън, би била особено полезна.Тъй като цената на колежа скочи рязко и студентският дълг също нарастна. А тези финансови задължения се понасят основно от малцинствата. Според проучванията чернокожите младежи по-често поемат дългове, за да платят образованието си. А също има вероятност на тях да им е по-трудно да върнат заема си, отколкото на белите.

В деня на дипломирането си всеки чернокож студент дължи средно със 7400 долара повече от своите бели връстници, установено от изследването на института Brookings през 2016 г. Четири години по-късно същите тези чернокожи студенти дължат почти 25 000 щатски долара повече от белите поради разликите в процентите на изплащане и неизпълнение.

Но въпреки студентския дълг по-високият образователен ценз предполага по-високи доходи и статут. За наетите по безсрочен договор между 20 30 години бакалавърската степен осигурява допълнителен доход от поне 23 000 долара годишно, сочат данни на американското Бюрото за преброяване на населението.

Мерките в подкрепа на малцинствата на 36-ия президен Линдън Джонсън бяха отменени и бизнесите, собственост на чернокожи, загубиха приоритет при държавните поръчки. Това промени в голяма степен расовия състав на училищата. На образователните институции е позволено при приема да оценяват и расовата принадлежност на кандидатите. Но въпреки че броят на завършващите колеж чернокожи американци се е повишил от под 1% преди 80 години до 36% сега, разликата в богатството се запазва.

Изследователи от Федералния резерв на Сейнт Луис в доклад от 2017 г., озаглавен „Колежът не е достатъчен“, твърдят, че улесненият достъп до висше образование няма да премахне различията. Има невидими фактори като „дискриминация и други дълготрайни недостатъци“ и според тях са необходими по-радикални промени. В последните месеци политиците и активистите твърдят, че отмяната на всички задължения по студентските заеми, е полезен ход.

Даже от Brookings поискаха пълна амнистия на студентския дълг, като средство за борба с расовите различия в богатството. Противниците твърдят, че това е регресивен данък. Но Андре Пери от Brookings казва, че това е само, ако имате предвид доходите, а не богатството. „Поради робството, расизъма, историческа жилищна дискриминация и пристрастната политика в областта на наказателното правосъдие, чернокожите имат по-малко богатство. Затова при нас изплащането на студентскита заеми е по-обременяващо“, пише той в изданието на Bloomberg - CityLab.

Изследванията му са установили, че отмяната на всички дългове - не само на предложената от Байдън сума от 10 000 долара - значително ще подобри богатството на чернокожите, особено за домакинствата с ниски нетни доходи, и ще намали разликата в расовото богатство.