Чуждестранните инвеститори поставиха край на двугодишната серия на закупуване на китайски ДЦК

Притежанията на чуждестранните инвеститори към края на миналия месец възлизат на 2,04 трилиона юана, което с 16,5 милиарда юана от рекорднат сума през февруари

09:02 | 8 април 2021
Обновен: 09:02 | 8 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалните фондове съкратиха притежанията си на китайски държавен дълг за първи път от две години през март, след като премията за доходност по държавните ценни книжа се стесни и властите обявиха планове за повече продажби на дълг, предава Bloomberg.

Притежанията на китайски ДЦК от страна на чуждестранните инвеститори възлизат на обща стойност 2,04 трилиона юана (312 милиарда долара)  към края на миналия месец, показват данни на ChinaBond. Това е с 16,5 милиарда юана по-малко от рекордната сума, отчетена през февруари, според изчисленията на Bloomberg. Последният път, когато чуждестранните институции са съкращавали своите дългови позиции, беше през февруари 2019 г.

Докато китайските облигации се превърнаха в убежище на фона на нарастването на глобалния дълг през тази година, покачването на доходността по китайските ДЦК до нивата, наблюдавани за последно през януари 2020 г., намали тяхната привлекателност. Входящите потоци също могат да се забавят, след като FTSE Russell обяви миналия месец, че процесът по включването на облигациите в нейния глобален индекс ще отнеме три години вместо първоначално предвидените 12 месеца.

„Въпреки че нарастващите доходности по китайските държавни ценни книжа винаги представляват риск от изтичане на капитал от развиващите се пазари, нетните продажби са много редки“, коментира Дариуш Ковалчик, базиран в Хонконг главен икономист за региона на Китай в Credit Agricole CIB. 

„Данните показват, че занапред чуждестранният интерес към китайските правителствени облигации и китайския дълг като цяло вероятно ще бъде по-ограничен, докато доходността е висока и продължи да нараства, което ще бъде така през останалата част от годината“.

Чуждестранните инвеститори

Чуждестранните инвеститори поставиха край на двугодишната серия на закупуване на китайски ДЦК. Графика: Bloomberg

Глобалните фондове закупуваха в огромни количества китайския държавен дълг в продължение на 24 последователни месеца, удвоявайки своите притежания през този период, след като правителството облекчи регулаторните ограничения върху собствеността и ценните книжа бяха включени в глобалните индекси.

Липсата на корелация с чуждестранните облигации също се оказа привлекателна за инвеститорите, отбелязвайки поскъпване от 1% през първото тримесечие, единствените ДЦК сред 20-те най-големи световни пазара.

Премията за доходност, на която 10-годишните облигации на Китай се наслаждаваха, бе стеснена с около 1 процентна точка до около 154 базисни пункта от рекордно високите стойности през ноември. Това предимство на дълговите книжа изглежда, че допълнително ще се разпадне, докато някои на Wall Street прогнозират, че доходностите в САЩ ще се повишат до 2%.

В допълнение по-бавното от очакваното включване в индекса World Government Bond Index на FTSE Russell идва в момент, когато притоците от влизането на Китай в други основни индекси са в голяма степен завършени завършени. Глобалните фондове притежават около 11% от китайския пазар на държавни облигации.

Индексни потоци

„Намираме се в период на пауза между включването на облигациите в индекса на Bloomberg-Barclays и JPMorgan, което приключи, и в този на WGBI, което ще започне едва през октомври“, каза Ковалчик от Credit Agricole. 

„Това означава намаляващи рискове за входящите потоци в китайски облигации и възходящи рискове за доходността им през тази година“.

Намаляването на чуждестранния интерес към китайския дълг последва анонса на Пекин за по-голяма от очакваната квота за продажбите на дълга на местното правителство, като някои анализатори са на мнение, че това ще окаже натиск върху цялостния пазар. Докато държавните облигации са по-популярни сред чуждестранните инвеститори, китайските търговски банки са основните купувачи на местния дълг.

Данните на ChinaBond обхващат по-голямата част от междубанковия пазар. След няколко дни Шанхайската клирингова къща вероятно ще публикува повече информация, които ще обхване някои кредитни облигации на междубанковите и фондовите пазари.

„Задграничните инвеститори вероятно временно ще коригират своите притежания в китайски държавни облигации, но те няма да спрат да купуват“, каза Син Джаопън, старши китайски стратег в Australia & New Zealand Banking Group в Шанхай. „Индексните потоци ще се рестартират с включването във FTSE от октомври, докато големият търговски излишък ще продължи да подкрепя юана и да компенсира силата на долара“, добави още той.