Върховният съд отмени решението си относно поведението на Тръмп в Twitter

Случаят вече е загубил важността си предвид поражението на Тръмп на изборите

17:55 | 5 април 2021
Обновен: 17:58 | 5 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Върховният съд на САЩ отмени решението на федералния апелативен съд, според което бившият президент Доналд Тръмп е нарушил Първата поправка, когато е блокирал критиците си да следят профила му в Twitter, пише Bloomberg.

Случаят вече е загубил важността си предвид поражението на Тръмп на изборите и решението на Twitter от 8 януари да блокира окончателно акаунта @realDonaldTrump заради подбуди към насилие. Но двете страни по делото продължиха да спорят за съдбата на решението на апелативния съд. Преди Тръмп да напусне поста си, Министерството на правосъдието помоли съдиите да премахнат прецедентът, докато тези, които осъдиха Тръмп, се стремяха да го запазят непокътнат.

Апелативният съд заяви, че акаунт в социални медии, управляван от държавни служители, може да се превърне в защитен от конституцията „обществен форум“, ако се използва за извършване на официален бизнес. Върховният съд каза, че правителството не може да дискриминира в публичен форум въз основа на вижданията на другите потребители.

В случая участваха седем души, които бяха блокирани заради критики към Тръмп, което означава, че когато влязат в страницата на Twitter, те не могат да видят неговите туитове, да им отговорят или да ги ретуитват. Заедно със седемте съдени е и Колумбийският университет Knight First Amendment Institute. Twitter не участва в делото.

Тръмп създаде своя акаунт в Twitter през март 2009 г. и го донесе образно със себе си в Белия дом, където социалната мрежа се превърна в едно от любимите му средства за комуникация. Тръмп използваше акаунта си, за да обявява нови мерки, да уволнява секретари в кабинета, като по-късно направи и изявленията относно неоснователните твърдения за измама по време на американските президентски избори.

Адвокатите на Министерството на правосъдието твърдят, че решението на базирания в Ню Йорк Втори апелативен съд на САЩ ще доведе до това служителите да бъдат безсилни в това да предпазят страниците си в социалните мрежи да бъдат заляти от тормоз, тролове и език на омразата. Потребителите в Twitter заявиха, че държавните служители все още могат да блокират заплахи, нецензурни изказвания и могат да предприемат такива стъпки като ограничаване на броя на отговорите, които един човек може да изпрати в рамките на определен период от време.