Първата в историята компания за NFT инвестиции се е запътила към фондовия пазар

NFT се превърна в силно търсен инвестиционен актив през последните няколко месеца

16:50 | 1 април 2021
Обновен: 16:50 | 1 април 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Джонатан Биксби и Майк Едуардс са основали и направили публични компании, занимаващи се с копаене на криптовалути. Сега предприемачите насочват вниманието си към друга инвестиционна мания: незаменими символи (Non-fungible tokens или NFT).

Двамата основават NFT Investments, за да инвестират в уникални цифрови токени, изсечени от блокчейн, и планират първично публично предлагане тази година на британската фондова борса Aquis, се казва в изявление на компанията в четвъртък. Излизането на борсата, което ще оцени компанията на 25 милиона паунда (34,4 милиона долара), ще създаде първата в историята листната компания в сектора.

NFT излязоха от ъгъла на пазара на цифрови токени и станаха силно търсен инвестиционен актив през последните няколко месеца. Когато файл, като произведение на изкуството, се качи на търг на NFT, уникалният запис на блокчейн книга може да бъде закупен и продаден.

Миналия месец NFT с произведения на изкуството на Майк Винкелман, познат още като Beeple, постави нов рекорд, когато беше продаден в Christie’s за 69 милиона долара. Съоснователят на Twitter Inc. Джак Дорси продаде на търг NFT за първия по рода си туит, докато New York Times продаде един за статия миналата седмица.

Но получаването на тези цифрови активи е труден процес с неясни данъчни последици, според Биксби, изпълнителен председател на NFT Investments. Компанията ще позволи на акционерите да вложат парите си в „NFT и да ги оставят в ръцете на инвеститори, които разбират пазара и вече са направили много пари в бизнеса с блокчейн“, каза той.

Джонатан Биксби и Майк Едуардс са съоснователи на биткойн компанията Argo Blockchain Plc  - някога малко известна компания, чиити книжа поскъпнаха със 7000% през последната година на фона на ралито на криптовалутите.

NFT Investments планира да привлече 10 милиона лири преди приспадането на разходите, като предложи 200 милиона акции по 5 пенса всяка. Очаква се акциите да започнат да се търгуват този месец. Компанията възнамерява да инвестира в „колекционерска стойност и инфраструктура, като пазари за NFT търговия, както и цифрови права на създателите“, каза Биксби и добави, че компанията планира да събере допълнителни средства в последващи предложения след 12 месеца.

Докато някои хора с голямо богатство и инвеститори на дребно могат да разглеждат NFT като следващата инвестиционна лудост, институционалните фондове до голяма степен продължават да стоят настрана.

„Токените са интересни за някои, особено в арт пространството, но в момента не могат да бъдат предложени на широката инвестиционна общност“, каза Улрих Урбан, главен стратег в Berenberg Bank.

First Sentinel Corporate Finance е корпоративният съветник за NFT Investments. Novum Securities и Tennyson Securities ще бъдат брокери на първата емисия на компанията.