Технологични компании в Европа призовават ЕС за фонд на стойност 100 милиарда евро

Той трябва да даде тласък на създаването на регионални шампиони в зелените технологии, научно-ориентираните стартиращи компании и други нови индустрии

19:15 | 29 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои от най-големите технологични компании в Европа призовават за фонд на стойност 100 милиарда евро (118 милиарда щатски долара), който да даде тласък на създаването на регионални шампиони в зелените технологии, научно-ориентираните стартиращи компании и други нови индустрии, пише Bloomberg.

Лидерите на около 35 компании и стартъпи, включително Blablacar, FacilityLive и Cabify, ще поискат от Европейския суверенен технически фонд по време на онлайн среща във вторник с еврокомисаря на Европейския съюз за изследвания и иновации Мария Габриел. Очаква се също да участват Adyen NV, Collibra SA и Supercell.

Самият мащаб на най-големите световни технологични компании ги улеснява да изкупуват потенциални иновативни компании, да затягат властта над индустриите и да доминират в дигиталната програма, се съобщава в документа.

„Това представлява риск за растежа, работните места и влиянието на Европа в ключови стратегически области“, казаха те.

Фондът ще комбинира публични и частни пари и ще бъде под формата на дългосрочни капиталови инвестиции. Някои от предприемачите могат да инвестират част от личното си богатство във фонда, според документа.

Няколко успешни стартиращи компании в Европа често трябваше да се обръщат към САЩ в търсене на мащаб. Базираната в Стокхолм Spotify Technology SA избра да регистрира бизнеса си в Ню Йорк, докато Booking.com е основана в Нидерландия, но по-късно е продадена на американска компания, известна сега като Booking Holdings Inc. Софтуерната компания UiPath Inc. е основана в Румъния, но сега е със седалище в Ню Йорк и миналата седмица кандидатства за първично публично предлагане на Нюйоркската фондова борса.

През последните години представители на ЕС повдигаха въпроса за създаването на общоевропейски държавен фонд за инвестиции в стратегически индустрии, преди пандемията да измести темата. Последният призив съвпада с промяна във фокуса на ЕС, от ограничаване на обхвата на американските технологични гиганти чрез регулиране на намирането на собствени възможности за намаляване на зависимостта на Европа от американските и азиатските технологии.

Блокът започна да насочва капиталови инвестиции чрез фонд за рисков капитал на стойност 3 милиарда евро за стартиращи компании на ранен етап, които използват модерна наука и инженерство. Той също така постави основите за разработване и производство на най-модерните полупроводници в света до 2030 г.

Срещата във вторник ще помогне за изготвянето на вледваща иновационна политика на ЕС, докато Брюксел надхвърли ролята си на регулиране на конкуренцията и намаляване на търговските бариери, за да предприеме по-категоричен подход за защита на икономическите интереси на региона.

Основателите на технологични компании искат блокът да предприеме мерки, които подкрепят прехода към по-екологична икономика и да поеме водеща роля в цифровите иновации в здравеопазването, образованието и по-експерименталните технологии. Предприемачите искат по-голяма помощ, за да превърнат технологичните стартъпи в региона в глобални технологични гиганти, се казва още в документа.

Стартиращите компании също обмислят Европейски суверенен зелен фонд със структура, подобна на предложената от държавния технологичен фонд, но фокусираща се върху зелени технологии и капиталоемки предприятия.