Zoom и други интернет компании може да изгубят потребителите си след края на пандемията

С напредването на ваксинациите и отпускането на мерките част от безпрецедентно дигитално търсене отслабва

17:29 | 29 март 2021
Обновен: 17:32 | 29 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Много интернет компании постигнаха рекордни резултати по време на пандемията, когато потребителите се пренасочиха към различни приложения и други облачни софтуери, за да работят, учат, общуват и пазаруват от вкъщи. С напредването на ваксинациите и отпускането на мерките, част от това безпрецедентно дигитално търсене отслабва, пише Bloomberg.

Данни от изследователската фирма Apptopia показват как някои от най-използваните приложения по време на пандемията бележат спад на търсенето в U.S. Plus, сочи статистика от Нова Зеландия - страна, която премахна ограниченията си по-рано.

Основният извод е, че много от тези приложения губят позиции. При други от тях , обаче растежът се задържа, като се очаква пандемията да осигури по-траен тласък за няколко интернет компании.

Приложението за видео разговори Zoom е сред най-популярните. Напоследък, обаче все повече служители се оплакват от прекаленото използване на платформата. В последно време приложението бележи спад, тъй като в някои страни учениците и служителите се завърнаха в училищата и офисите. Дори в САЩ, където хората продължават да работят от вкъщи, използването на Zoom достигна своя връх през септември. Наскоро компанията заяви, че очаква силен растеж и през идващите месеци.

Комуникационният софтуер на Microsoft Teams беше другият хит по време на дистанционната работа. Тази услуга също отчита намаляване на използването на мобилни приложения, особено в Нова Зеландия. Тези данни изключват потребителите в мрежата.

Други неща, характерни за работата от вкъщи, ще останат за по-дълго, според данни на Apptopia. Приложението DocuSign, което позволява да се подписват договори и други документи дигитално, в последно време се използва все повече. Приложението се превърна в популярен начин за приключване на сделки с недвижими имоти, така че вероятно тази тенденция ще се запази заради жилищния бум в момента.

Основен въпрос по време на повторното отваряне е дали интересът към приложенията ще остане толкова силен. Приложенията за доставка на храна като DoorDash и Instacart продължават да бъдат доста използвани в САЩ, дори след спада на заразените през 2021 г. Същото важи и за приложението на Amazon.

Данните за Wayfair - онлайн търговец на дребно за дома, който се конкурира с Amazon, са по-малко позитивни. Използването на мобилното приложение на компанията достигна своя връх през юни и юли, когато хората се преместиха и създадоха офиси вкъщи. Потребителите започнаха да прекарват повече време навън и в резултат обръщат все по-малко внимание на модернизацията на дома си, като предпочитат да харчат парите си за други неща.

По време на пандемията приложенията на социалните мрежи се превърнаха в едни от най-често изпозваните, тъй като все повече хора комуникират помежду си дигитално, а не на живо. Основните мобилни приложения на Facebook, WhatsApp и Instagram, колективно увеличиха ежедневната си активна потребителска база в САЩ с почти 40 милиона между януари 2020 г. и февруари 2021 г.

Други социални приложения също имаха подобен успех в САЩ като YouTube на Google, който задържа високите си нивата преди пандемията. Pinterest непрекъснато расте, тъй като все повече потребители се обръщат към приложението за вдъхновение и уроци. Приложението Snapchat, което е популярно сред тийнейджърите, наблюдава скок на ръста на потребителите след затварянето на училищата.