Китай залага на ядрената енергия в зеления си преход

Страната също така може да сложи край на изобилието на алуминии

09:00 | 8 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай предлага нова подкрепа за развитието на ядрената енергетика като ключов инструмент в стремежа си за намаляване на въглеродните емисии.

Поднебесната империя ще насърчава изграждането на крайбрежни атомни електроцентрали и се стреми да има генериращ капацитет от 70 гигавата до 2025 г. от около 50 гигавата в края на миналата година, информира Bloomberg, позовавайки се на последния петгодишен план, представен в петък на годишния Национален конгрес на Китай. Това би било равно на около 20 нови реактора.

Въпреки че целта се вписва в съществуващите цели на страната, фактът, че бъдещето на ядрения сектор е разглеждано  толкова подробности - за разлика от това на някои алтернативи, включително слънчева и вятърна енергия - показва значението, което китайското ръководство придава на горивото.

Планът предлага „изненадващо амбициозна цел, като се има предвид, че в момента се изгражда много по-малък капацитет, отколкото е необходим“, каза Лори Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследвания на енергетиката и чистия въздух.

Под целта на Китай да повиши дела на енергийните източници без изкопаеми горива до 20% до 2025 г., страната ще „ускори натиска в изграждането на крайбрежни ядрени централи от трето поколение“ и ще популяризира технологии, включително модулни малки мащабни реактори и офшорни плаващи ядрени реактори, съгласно петгодишния план.

Плановете на страната са в противоречие с голяма част от останалия свят, тъй като политиците продължават да проявяват предпазливост след Фукушима, според М. В. Рамана, професор в Училището за публична политика и глобални въпроси в Университета на Британска Колумбия. „Китай определено е изключение от тенденцията по света, където проблемите на ядрената енергия доведоха до оправдано забавяне на инвестициите“, каза той.

„Това е не само опасения за околната среда, но и икономическо. Ядрената енергия е много скъп източник на електроенергия и изграждането на реактора отнема дълги периоди от време. Изненадан съм, че китайските политици настояват да увеличат инвестициите в този източник на енергия", каза Рамана.

 „Проблемите с изменението на климата и замърсяването на въздуха ще продължат да стимулират възможностите и да подкрепят продължаващото разрастване“ на китайския ядрен енергиен сектор, каза Дейн Лох, анализатор на енергия и възобновяеми източници във Fitch Solutions.

В същото време анализаторите смятат, че политиката на Китай в областта на климата ще направи това, което години на международен натиск не биха могли - да спре растежа на най-голямата алуминиева индустрия в света.

Неотдавнашното спиране на нови проекти от един основен център за производство на алуминий предизвика разговори за възможни бъдещи такива ходове, които може да сложат край на десетилетие разширяване, за да обхване почти 60% от глобалната продукция.

Китай е

Китай е отговорен за производството на около 60% от алуминия в световен мащаб през миналата година. Графика: Bloomberg

Според петима търговци и анализатори, анкетирани от Bloomberg, пиковата продукция ще дойде по-рано от целта за 2025 г. От Goldman Sachs Group очакват глобален дефицит на доставките от тази година, който ще се простира най-малко до 2023 г.

Агресивно преследване на целта

Вътрешна Монголия, северна провинция, ще спре да одобрява нови алуминиеви проекти, след като миналия месец бе разкритикувана от Пекин, защото не успя да контролира потреблението на енергия през 2019 г. Провинцията е един от богатите на въглища райони в Китай. Властите там трябва да провеждат екологични политики, включително по-ниски емисии на въглерод, като същевременно ускоряват развитието, каза президентът на Китай Си Дзинпин.

„Потреблението на енергия ще бъде червена линия, която поставя изрично ограничение върху доставките на алуминий“, каза Уанг Ронг, главен анализатор на метали в Guotai Junan Futures и добави, че е „разумно е пазарът да очаква ограничения във Вътрешна Монголия да се разпространят и в други производствени зони, тъй като Китай агресивно преследва въглеродния неутралитет“.

Алуминиевите фючърси

Алуминиевите фючърси в Шанхай се радват на връщане към нивата на бум от 2011 г. Графика: Bloomberg

Глобално напрежение

Китай отхвърли твърденията, че възходът му до доминация в алуминиевия свят е допринесъл за упадъка на западните производствени центрове. Производството му през миналата година се увеличава до рекордните 37 милиона тона, повече от десет пъти обема в Западна Европа. Китайският износ се разшири агресивно, за да постигне рекорд през 2018 г., което предизвика напрежение с чуждестранни конкуренти, който призоваваха Китай да ограничи капацитета си.

Китайските производители са се сблъскали с вълни от търговски мерки от Индия до Бразилия и Европа, а алуминият е ранна мишена на дневния ред на Доналд Тръмп за Америка. Неговите мита върху вноса на алуминий и стомана, въведени от съображения за национална сигурност през 2018 г., бяха „ефективни“, заяви търговският секретар на президента Джо Байдън в четвъртък.

Производството на

Производството на алуминий в Китай е базирано в богати на въглища региони. Графика: Bloomberg

Със сигурност има малко очаквания за скорошно намаляване на продукцията. Но тъй като търсенето нараства силно, има перспектива за дефицити в Китай, подхранващи глобалния недостиг. Глобалният пазар на алуминий е изправен пред недостиг на доставки от 400 000 тона през 2021 г., смятат от Goldman.

Всякакви допълнителни ограничения върху алуминиевата индустрия в Китай могат дори да отворят по-чести възможности за останалия свят да продава на Китай. Забелязва се тази миналата година, когато вносът на необработен алуминий достигна най-високия си процент от 2009 г.