Morgan Stanley и Evercore преразпределят богатството на SPAC

Банките търсят начини да уравновесят възвръщаемостта за спонсорите и редовите акционери

19:10 | 6 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Две от банките на Wall Street Morgan Stanley и Evercore  правят промени в начина, по който са организирани Дружествата за придобиване със специално предназначение или SPAC, които според тях ще преодолеят разликата между възвръщаемостта, която ръководството получава в сравнение с редовите акционери.

Банките обмислят начини за подобряване на структурата около така наречените такси за насърчаване, които основателите на SPAC получават в замяна на търсене на сделки, предава Bloomberg.

Те се надяват, че това може да им помогне да спечелят клиенти в пространство, доминирано от Citigroup Inc., Credit Suisse Group AG и Goldman Sachs Group Inc., които обработват много повече SPAC.

Тези три банки са заемали лидерската позиция в повече от половината от всички първични публични предлагания от SPAC от началото на 2020 г., показват данни, събрани от Bloomberg. Те са натрупали комбинирани такси от 2,35 милиарда долара от листванията на SPAC, показват още данните.

Morgan Stanley, който е пионер на директните листинги като алтернатива на традиционните първични публични предлагания, е създал SPAC модел, който нарича първоначално включване на заинтересованите страни или SAIL. При транзакция с SAIL спонсорите получават своите допълнителни промоционални акции само ако акциите на нововъзникналата компания поскъпват с течение на времето.

Брокерът на недвижими имоти CBRE Group Inc. използва модела SAIL за своя SPAC през декември, който привлече над 400 милиона долара.

В понеделник General Catalyst Partners, който помогна за разработването на SAIL, подаде заявление за втория си SPAC, използвайки структурата, с планове за набиране на 500 милиона долара. Управляващият директор на инвестиционната фирма, Хемант Танеха, заяви, че спонсорите на неговия SPAC няма да спечелят, докато другите акционери не го направят.

Evercore нарича свой собствен алтернативен SPAC модел CAPS и също свързва промоционалните акции с успеха на обединената компания. Според модела спонсорите получават 5% от своите промоционални акции в края на сделката. След това на спонсорите се изплащат 20% от годишното поскъпване на среднопретеглената цена.

Старшият управляващ директор на Evercore Нийл Шах заяви в интервю, че новите структури могат да отстранят несъответствието между спонсорите на SPAC и как те са компенсирани спрямо други инвеститори.

Разбира се, подобни договорености се използват от други банки като Goldman Sachs.

Трябва да се извърви дълъг път, преди подобни модели на изплащания да станат масови и ако го направят, те могат лесно да бъдат копирани от конкурентни банки. Възможно е също така някои серийни SPAC спонсори да търсят бърза възвръщаемост и да не искат да изпробват недоказан модел.