Създателят на антивирусния софтуер McAfee е обвинен за измама с криптовалути

Джон Макафи е обвинен и в укриване на данъци

17:00 | 6 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Джон Макафи, създател на антивирусния софтуер McAfee.Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg
Джон Макафи, създател на антивирусния софтуер McAfee.Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Бизнесменът Джон Макафи, създателят на антивирусния софтуер McAfee, е обвинен в САЩ за заговор за извършване на измами и пране на пари.

Макафи и неговият бодигард Джими Гейл Уотсън-младши са обвинени в популяризиране на криптовалути в Twitter профила на Макафи, за да надуят цените, информира BBC.

След това се твърди, че валутите са продадени, което e донесло на двамата печалба от 2 милиона долара (1,45 милиона британски паунда), казаха прокурорите.

75-годишният макафи, в момента е задържан в Испания във връзка с отделни наказателни обвинения, свързани с данъци, което той отрича. Той е изправен пред възможна екстрадиция в САЩ.

Последните обвинения бяха повдигнати във федералния съд в Манхатън в Ню Йорк. Двамата са обвинени в закупуване на криптовалути, преди да ги популяризират в Twitter, където Макафи има повече от един милион последователи.

Те са продавали токените веднага щом забележат покачване на цените, смятат от американското министерство на правосъдието и Комисията за търговия със стокови фючърси.

Това означаваше, че са „използва широко използвана платформа за социални мрежи и ентусиазмът сред инвеститорите за развиващия се пазар на криптовалути, за да спечелят милиони чрез лъжи и измами“, каза федералният прокурор Одри Щраус.

В отделното дело за укриване на данъци - което беше обявено миналия октомври – Макафи е обвинен, че не е подавал никакви данъчни декларации от 2014 до 2018 г. Прокурорите също така казват, че той е използвал имена на други хора, за да прикрие своите активи, включително яхта и имущество.

Кой е Макафи?

Той доби известност през 80-те години на миналия век, когато компанията му пусна първия комерсиален антивирусен софтуер - McAfee VirusScan - и помогна за развитието на индустрия за милиарди долари.

Въпреки че оттогава този бизнес е продаден на Intel, той все още разработва свои собствени продукти за киберсигурност.

Макафи изрази своето пренебрежение към данъците през 2019 г., когато заяви, че не е подавал данъчни декларации от години, тъй като "данъчното облагане е незаконно".