Възстановяването от пандемията ще подмине бизнес пътуванията

През следващите 6 месеца 42,7% от компаниите не мислят, че ще отделят разходи за бизнес пътувания

07:47 | 3 март 2021
Обновен: 11:59 | 5 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пред възстановяването на икономиката стои големият въпрос кога ще бъде безопасно да се върнем към предпандемичните модели на харчене. За бизнес пътуванията основният въпрос по-скоро е: Кой въобще ще желае да пътува?

Корпоративните ръководители отбелязват ефективността на инструментите за видеоконферентна връзка и спестените пари, пише Bloomberg.

Много от тях също се ангажираха да намалят въглеродните емисии. Резултатът може да е лоша новина за всеки, който очаква с нетърпение възобновяването на предишния начин на живот.

Бизнес пътувания загубиха силата си

Глобалната асоциация за бизнес пътувания (GBTA) изчислява, че разходите за търговски пътувания в световен мащаб няма да се възстановят до своя предпандемичен връх от 1,4 трлн. долара до 2025 г. В САЩ, последното проучване на Бюрото за преброяване на малкия бизнес установи, че само 27% от компаниите очакват да харчат пари за пътувания през следващите шест месеца.

„Резултатите от срещите, проведени чрез Zoom, спрямо тези, които се провеждат лично, не са толкова различни. Но разходите по тях се различават като деня и нощта“, каза в интервю Ричард Къртин, директор на изследването, проведено от Университета в Мичиган. „Ще бъде трудно да се оправдаят разходите, които някога са били влагани“, допълва той.

„Нови начини“

Повечето бизнес пътници заявиха, че вярват, че могат да поддържат съществуващи търговски отношения - и да развиват нови - чрез видеоконференции, според проучване на консултантската компания Oliver Wyman.

Бизнес пътуванията се възстановиха след атаките на 11 септември и финансовата криза от 2008 г., което доведе до прогнози за дългосрочен обрат.

GBTA обаче изчислява, че въздействието на пандемията върху индустрията е около 10 пъти по-тежко в сравнение с изброените предишни ситуации. И този път компаниите може би са намерили по-добри алтернативи.

„Успяхме да спестим около 1 млрд. долара транспортни разходи“, заяви Браян Олсавски, главен финансов директор на Amazon.com Inc, на 2 февруари. „Нашите екипи за продажби намериха нови начини да достигнат до клиентите“, коментира той.

През 2019 г. Amazon се класира на второ място след Deloitte сред 100-те най-големи корпоративни програми за пътувания, според Business Travel News. Квази публични субекти като Световната банка и Международния валутен фонд също попаднаха в списъка, а "Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни" се класира на 44-то място.

През следващите 6 месеца 42,7% от компаниите не мислят, че ще отделят разходи за бизнес пътувания. Графика: Bloomberg

По-широката туристическа индустрия очаква в краткосрочен план да се поднови търсенето на развлекателни пътувания, тъй като разпространението на ваксини кара потенциалните туристи да се чувстват по-комфортно.

„Нашето очакване е бизнес пътуванията да изостават пред тези на туристическите“, коментира Джеф Кембъл, финансов директор на American Express Co.

Ненужно пространство

Дебатите може да не бъдат разрешени, докато здравната криза не бъде преодоляна.

Повече от 75% от изпълнителните директори мислят за намаляване на офис пространството. Графика: Bloomberg

Дори връщането към бизнес пътуванията да е бавно, компаниите няма да изоставят работещите методи, каза Стивън Берман, главен изпълнителен директор на Jakks Pacific Inc.

„Представете си, че от една страна имате служител, който току-що се е опитал да спечели нов клиент в Zoom, а от друга – компанията ви е спечелила клиент заради личен контакт с вашия продавач консултант. Това ще е моментът, в който  много хора ще започнат да пътуват отново“, смята Берман.