Емисиите от въглероден диоксид бързо се връщат към предпандемичните нива

През декември световните емисии са с 2% по-високи от същия месец през 2019 г., сочат данни на Международната енергийна агенция

10:15 | 3 март 2021
Обновен: 10:22 | 3 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ограничения заради пандемията от Covid-19 през 2020 г. предизвикаха най-големия абсолютен спад на замърсяването с въглероден диоксид след Втората световна война, пише Bloomberg. Но мерките в крайна сметка започнаха да се отпускат и с увеличаване на икономическата активност емисиите се възобновиха много бързо в края на годината.

През декември световните емисии са с 2% по-високи от същия месец през 2019 г., сочат нови данни на Международната енергийна агенция (IEA).

Емисиите са намалели с около 2 млрд. метрични тона или 5,8% през 2020 г. в сравнение с предходната година. Подобен спад „е безпрецедентен в човешката история - най-общо казано, това се равнява на премахването на всички емисии на Европейския съюз от общия общ брой“, се посочва в доклада.

Както в САЩ, така и в ЕС, емисиите спадат с 10%, като най-големите спадове са концентрирани през март, април и май. Китай беше единствената голяма икономика, която отбеляза увеличение на емисиите с 0,8% на годишна база. Голяма част от този ръст дойде в края на годината. Емисиите в Китай са със 7% по-високи през декември 2020 г., отколкото през декември 2019 г.

Категорията с най-голям спад в емисиите от потреблението на енергия е транспортът, тъй като по време на локдауните хората масово работеха от вкъщи и бяха отменени редица бизнес пътувания.

2020 г. обаче беше добра за възобновяемите източници. Електричеството, генерирано от слънцето и вятъра, за първи път достигна рекордните 20% от комбинацията от глобални енергийни източници, а електрическите превозни средства отбелязаха рекорден брой продажби.

Докато светът едновременно се бори както за нормализиране, така и за трайно намаляване на емисиите, IEA е загрижена за постпандемичните нива на въглеродния диоксид. Скоростта, с която търсенето на енергия се върна при отпадане на ограниченията, „подчертава риска, че емисиите на въглероден диоксид ще се увеличат значително тази година“, отбелязва IEA.

„Възстановяването на глобалните въглеродни емисии към края на миналата година е категорично предупреждение, че не се прави достатъчно за ускоряване на прехода към чиста енергия в световен мащаб“, изтъкна изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол в изявление.

„Ако правителствата не действат бързо с правилните енергийни политики, това би могло да изложи на риск историческата възможност на света да направи 2019 г. окончателният пик в глобалните емисии“, отбеляза той.