Силното представяне на турската лира превръща скептици в бикове

Валутата поскъпва с 23% спрямо долара от ноември

14:15 | 16 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Силното начало на 2021 г. за турската лира спечели дори някои скептици, които залагат на допълнителни ръстове за валутата в идните месеци, пише Bloomberg.

Валутата поскъпна с 23% спрямо долара, след като президентът Реджеп Ердоган въведе промени в икономическия си екип в началото на ноември. Рокадите обнадеждиха инвеститорите, че Анкара ще възприеме по-ортодоксален подход в управлението на икономиката.

Анализатори от Societe Generale и HSBC смятат, че ръстовете все още не са приключили. Те посочват, че лирата ще поскъпне до 6,5 лири за долар до края на годината, отчитайки 7-процентен ръст спрямо настоящото си ниво. Според тях намаляващите чуждестранни валутни резерви на страната спират Ердоган от намеса в монетарната политика засега. Скорошните увеличения на лихвите и перспективата за друцифрена инфлация добавят причини за техните бичи очаквания.

Турската лира

Турската лира се представя по-силно от валутите на развиващите се пазари от ноември. Графика: Bloomberg 

На фона на високите краткосрочни финансови нужди на правителството “има много по-малко пространство за маневри в Турция спрямо предходни години”, заяви Финикс Кален, стратег в Societe Generale. Според нея темпът на поскъпване вероятно ще се забави.

Миналата година турските банки похарчиха над 100 милиарда долара от чуждестранните резерви на страната в опит да подкрепят волатилната валута, става ясно от доклад на Goldman Sachs Group. Гуверньорът на централната банка Наджи Агбал сигнализира за желание за възстановяване на тези запаси. Той посочи, че Турция ще поддържа строга монетарна политика, докато страната посрещне целите си за инфлацията през 2023 г. - заявка, която намали опасенията от преждевременни намалявания на лихвите.

Нивото на устойчивост

Според някои анализатори е въпрос на време преди Ердоган да се завърне към старите си искания, което ще окаже негативен ефект върху лирата.

Ерик Майерсон от Handelsbanken посочва, че няма нищо, което да откаже президента от натиска му върху централната банка за преждевременно намаляване на лихвените проценти, както направи през 2014 и 2019 г. След промените по ръководните постове в страната през ноември Ердоган поднови публичното си недоволство срещу високите лихвени проценти.

Централните банкери ще проведат следващото си заседание за лихвите в четвъртък.

Дотогава лирата може да получи допълнителна подкрепа от подобряващия се риск апетит, смята Хенрик Гулберг от Coex Partners в Лондон.

“Ако по-широката среда остане подкрепяща към риск апетита, което вярвам, че ще стане, и Турската централна банка запази по-консервативния си подход, тогава лирата ще продължи да поскъпва”, коментира Гулберг.