Съперничество между френски производители на автомобили ще изиграе лоша шега на Макрон

Peugeot и Renault отказват да преодолеят над 120-годишното съперничество

19:32 | 12 февруари 2021
Обновен: 19:36 | 12 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Идеята на президента на Еманюел Макрон да обедини автомобилните компании на Франция, за да произведжат батерии за автомобили от бъдещето, не се движи точно по план, пише Bloomberg.

Над 120-годишното съперничество между Peugeot и Renault се оказа твърде ожесточено, за да бъде преодоляно, дори в името на проект за 5 милиарда евро, който е подкрепен френското правителство. Вместо това заедно продъжават да работят PSA, сега част от Stellantis, и петролният гигант Total. Renault остава извън проекта, като компанията може да преследва свои собствени планове в сътрудничество с южнокорейската LG Chem.

Макрон се стреми да изгради единен фронт, защото батериите ще бъдат едно от най-силните предимства при преструктуриране на европейската автомобилна индустрия от десетилетия. Ще отнеме години, за да се постигне значителна регионална продукция, която да се противопостави на азиатското господство и да отговори на нуждите на процъфтяващия пазар на електрически автомобили.

„Всеки производител на автомобили, който планира да произвежда и продава електрически превозни средства в Европа, в крайна сметка ще трябва да произвежда и батериите си в Европейския съюз. За да бъдат конкурентноспособни, те ще трябва да предприемат тази стъпка възможно най-скоро, като това ще струва много пари“, коментира анализаторът Жан-Луис Семпе.

Други производители на автомобили обаче са по-напред в прилагането на стратегии за производството на батерии, отколкото френските.

Volkswagen и BMW се обединиха със стартъпа Northvolt AB, който има планове да открие заводи в Швеция и Германия. В същото време главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че ще произвежда батерии в автомобилния завод на компанията, който в момента се строи в близост до Берлин. BMW ще доставя батерии и от китайската Contemporary Amperex Technology Co. Limited, която също изгражда обект в Ерфурт, Германия.

Все по-ясно се очертава неспособността на Renault и Stellantis да работят заедно по важния френски проект. Компаниите отдавна враждуват помежду си относно това коя привлича повече клиенти и дори френският президент не успя да ги принуди да обединят усилията си в общ проект.  

„Renault не иска да има споразумение за доставка с PSA поради историческото им съперничество“, каза Семпе. Но все пак изпълнителният директор на Stellantis - Карлос Таварес, остави вратата отворена за своя конкурент, заявявайки, че „Renault е добре дошъл“.

„Renault може да ни даде нещо от технологична гледна точка“, каза Ян Винсент, който оглавява съвместното предприятие на Stellantis и Total, наречено Automotive Cells Company (ACC).

„Но бизнес планът е изграден без тях, така че можем да се справим с липсата им“, допълва той.

Ръководителите на Renault изпращат двусмислени сигнали. Председателят на компанията Жан-Доминик Сенард заяви, че производителят на автомобили иска производството на батерии да е близо до фабриките му в Северна Франция и може да се присъедини към ACC, ако се „третира паритетно“.

Малко повече от година, след като Макрон пътува до градче в югозападна Франция, за да популяризира ACC, служител в кабинета му заяви, че продължават дискусиите за участие в проекта, включително с Renault.

Френският президент се стреми да подкрепи иновациите в индустрии като акумулаторните батерии, автоматизацията и аеронавтиката като начин за запазване на работните места в страната и продължаване на работата на фабриките в региони извън столицата, които отбелязват спад през последните десетилетия.

Батериите могат да съставляват приблизително 40% от стойността на дадено електрическо превозно средство в зависимост от модела, като в същото време тежат стотици килограми, което затруднява доставката им на дълги разстояния.

Правителствата влагат привлекателни суми за субсидии в проекти за батерии като част от усилията да направят Европа по-независима.

Пазарът на автомобили обикновено надхвърля доставките от 15 млн. превозни средства годишно, като електрическите автомобили ще представляват 35% от  продажбите в сектора до 2030 г.

Европейската комисия представи миналия месец втори пакет от стимули, с който общата сума на подкрепата за индустрията достига 6,1 милиарда евро. Автомобилните производители BMW, Fiat Chrysler Automobiles на Stellantis и Tesla бяха изброени като директни получатели, заедно с компании, вариращи от производители на химикали до производители на енергия. Блокът очаква фондовете да генерират още 14 милиарда евро частни инвестиции.

Европа ще се нуждае от най-малко осем до десет фабрики, за да подкрепи пазара, произвеждащ 15 милиона акумулаторни и хибридни превозни средства годишно според Жан-Люк Бросар от La Plateforme Automobile.

ACC на Stellantis ще получи 1,3 милиарда евро от Франция и Германия, като обеща да отвори заводи и в двете страни. Проектът ще има първоначален производствен капацитет от 8 гигаватчаса и цели 48 гигаватчаса до 2030 г., достатъчни за един милион електрически превозни средства годишно.

АCC е далеч зад Northvolt, който е основан през 2016 г. от бивши ръководители на Tesla и ще започне да произвежда батерии по-късно тази година във фабрика в Швеция. Целта му е да завземе една четвърт от европейския пазар на батерии, като създаде 150 гигаватчаса производствен капацитет в Европа до 2030 г. 

С нарастването на продажбите на електрически автомобили потенциалът за затруднения при захранването с батерии се увеличава. По-рано този месец Мъск заяви, че батериите са „основният ограничаващ фактор“ за увеличаване на производителността на превозните средства. Той призова световните доставчици да увеличат капацитета, като заяви, че Tesla ще купи толкова, колкото те могат да й доставят.

Конкуренцията на пазара добавя напрежение както за доставчиците, така и за автомобилните производители. Тази седмица SK Innovation Co. получи забрана да внася батерии, произведени от Южна Корея в САЩ в продължение на 10 години. Новината стана ясна на фона на това, че конкурентът й LG Chem я обвини в „кражба на тайни“, свързани с процеса по производство на батерии. Решението води до потенциални проблеми за плановете на Ford Motor Co. и VW относно производсвтото на електрически автомобили, като Ford призовава компаниите да постигнат споразумение.

Ако Renault предпочете да развие собствено производство на батерии във френска фабрика, страната може да има два завода вместо един. ACC все още усъвършенства типа технология на батериите, която планира да приеме. Тя е започнала и дискусии с редица производители на автомобили относно продажбата на бъдеща продукция от своите заводи.