Кати Ууд: Няма балон на фондовия пазар

Ако някъде има балон, то той е на пазара на облигации, смята известният инвеститор

18:16 | 10 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Кати Ууд, инвеститор. Снимка: Alex Flynn/Bloomberg
Кати Ууд, инвеститор. Снимка: Alex Flynn/Bloomberg

Малцина са по-успешните фонд мениджъри от Кати Ууд, главен изпълнителен директор на ARK Invest и фонд мениджър на ARK Innovation ETF и ARK Genomic Revolution ETF. В рамките не месечен уебинар Ууд изложи аргументите си защо няма балон на фондовата борса, пише MarketWatch.

"От 2018 г. насам има изтичане на около 300 милиарда долара от пазара на акции с изключения на обратното изкупуване на акции от компании. За сметка на това парични потоци за един трилион долара са насочени към облигациите", посочва Ууд.

“Ако има балон някъде, той не е на пазара на акции, той е на пазара на облигации”, смята тя.

Според нея манията около акциите на GameStop и AMC, подхранвана от по-малките трейдъри, също е насочила средства към балона на пазара на облигации, като тези на AMC поскъпват от 5 до 80 цента.

“Кой ще понесе отговорността, ако AMC фалира? Не смятам, че едно предлагане на акции ще промени условията за тях”, коментира тя.

Ууд също коментира т.нар. пасивното инвестиране.

“Това насочване към пасивното инвестиране, което наблюдаваме през последните 20 години... сега е сигнал за разочароващи резултати”, посочи тя.

Въпреки че признава, че пасивните фондове не са скъпи, тя посочва, че “те са евтини с причина” - фраза, често свързвана с аргументите в подкрепа на оценките на акциите. “Поне трябва да хеджирате чрез инвестиции в иновации”, добавя Ууд.

На пазара на акции има разделение между водещите компании в областта на иновациите и инвестициите и останалите. Ууд посочва като пример за компании, които се очаква да спечелят най-много производителят на електромобили Tesla, компанията за платежни услуги Square и производителят на цифрови медийни плеъри за видео стрийминг Roku.

“Смятам, че тези компании ще увеличат своите оценки подобно на това, което правеше Amazon”, заяви Ууд.