Как блокчейн може да направи модата по-зелена?

Блокчейн технология може да се използва за създаване на постоянен запис на всеки етап от производството

17:20 | 8 февруари 2021
Обновен: 17:20 | 8 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Модните марки все повече се стремят да изтъкват своите зелени качества, но тъй като производството на дрехи често включва сложни световни вериги за доставки, те не винаги могат да гарантират, че се използват екологично чисти материали.

TextileGenesis вярва, че технологията, която е в основата на криптовалутите като биткойн, може да помогне. Компанията, базирана в Хонконг и Индия, иска да направи модната индустрия по-прозрачна, като използва блокчейн за дигитализиране на веригата на доставки, помагайки на марките да проследят производството на дрехи от суровините до готовата продукция, пише CNN Business.

Устойчивите материали се превръщат в основен приоритет за модните компании, показва проучване на консултантската компания McKinsey & Company, проведено още през 2019 г.

Освен това компаниите в сектора искат да създадат прозрачност в своите вериги за доставки, но от McKinsey отбелязат, че малко компании все още са постигнали това.

„Устойчивостта наистина се превърна в основна тенденция. Този порив към зеленото производство се задвижва както от потребителите, така и от самите марки“, казва Амит Гаутам, основателят на TextileGenesis.

Вместо да използват влакна като полиестер и найлон, които съдържат пластмаси, някои марки искат да преминат към материали като рециклиран памук, лиоцел (направен от дървесна маса) и вискоза (направен от дърво). Но непрозрачните вериги за доставки могат да затруднят проследяването на използваните материали крайните продукти.

„Текстилната индустрия е една от най-фрагментираните индустрии на планетата“, казва Гаутам. По думите му веригата на доставки при обикновените облекла може да включва до седем различни производствени етапа в различни страни. „Суровината понякога минава през 10 ръце, преди да бъде превърната в тениска“, добави той.

Неговата компания използва блокчейн технология, за да създаде постоянен запис на всеки етап от производството.

Блакчейн е по същество онлайн публична книга, която създава постоянен и достъпен запис на всеки етап от веригата на доставки. TextileGenesis използва цифрови токени, известни като фибро монети, за да осигури устойчив във времето запис на потока от физически продукти през логистичната мрежа. След като маркерите бъдат регистрирани, те не могат да бъдат променяни.

„С блокчейн е невъзможно да се манипулират резултатите. Той осигурява на всички участници по веригата на доставки сигурност, че информацията е вярна“, казва Франсоа Суше, експерт по устойчивост към фондация Ellen MacArthur, организация с нестопанска цел, работеща за подобряване на екологичните резултати на модната индустрия.

"След като имате прозрачност във вашата верига за доставки, можете да намалите въздействието си върху околната среда и да подобрите цялостното качество", добави Суше.

От основаването си преди две години TextileGenesis спечели награда Global Change Award на стойност 150 000 евро (180 000 щатски долара) за иновации, насърчаващи по-екологична модна индустрия и стартира пилотен проект с глобалната модна марка H&M, проследявайки рециклиран полиестер и сертифицирана вълна.

Базираният в Австрия текстилен производител Lenzing работи с TextileGenesis от 2019 г. и внедри технологията за 120 клиенти и партньори в Индия, Бангладеш и Пакистан.

Вицепрезидентът на Lenzing за управление на глобалния бизнес Флориан Хюбранднер казва, че блокчейнът е осигурил "безпрецедентна прозрачност" в отношенията с марки и търговци на дребно.

Той вярва, че технологията може да помогне на марките да постигнат целите си за устойчивост и че е защитила репутацията на Lenzing като производител на устойчив текстил.

Тази година TextileGenesis планира да работи с марки и производители в Индия, Бангладеш и Китай.