Богатите печелят от възхода на частните полети

Бил Гейтс, Насеф Сауирис, Джеймс Пакър и Кери Стоукс са инвестирали повече от 1,2 милиарда долара в най-големия оператор на бази на частни самолети в света

12:46 | 3 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кризата с коронавируса не попречи на богатите в света да пътуват със самолет, те обаче все повече прибягват до частни полети, а някои получават огромна възвръщаемост от това.

Бил Гейтс, Насеф Сауирис, Джеймс Пакър и Кери Стоукс са инвестирали повече от 1,2 милиарда долара в най-големия оператор на бази на частни самолети в света, показват данни, събрани от Bloomberg. Компанията Signature Aviation Plc наскоро се превърна във фокус на битка за придобиване, включваща Blackstone Group Inc., Carlyle Group Inc. и Global Infrastructure Partners, което помогна на акциите й почти да се утроят от средата на март насам.

Частните полети са една от малкото категории пътувания, които останаха устойчиви по време на пандемията от Covid-19, предлагайки на богатите възможност да пътуват, като същевременно минимизират потенциално рисковия контакт с други пътници. Тъй като глобалният пътнически трафик на авиокомпаниите намалява, активността на частните самолети се развива по-добре, показва проучване на авиационни данни и консултантска компания WingX.

Гейтс, който стана най-големият акционер на Signature, след като инвестира в компанията за първи път през 2009 г., увеличи своя дял четири пъти между юли и август. Савирис, най-богатият човек в Египет според индекса на милиардерите на Bloomberg, е удвоил своя дял през последната година до 7,4%, превръюайки се в третия по големина собственик на компанията. Казино милиардерът Пакър и медийния магнат Стоукс се появиха миналия месец като бенефициенти на тръст, управляван от 2B Investments (Australia) Holdings Pty, който стана акционер в компанията, когато пандемията набираше сила през март миналата година.

16-процентният дял, който Гейтс притежава директно чрез холдинговата си компания Cascade Investment LLC, сега е на стойност около 780 милиона долара, докато благотворителната фондация на семейството му контролира допълнителни 2,7% на стойност почти 150 милиона долара. NW на Савирис притежава около 350 милиона долара, след като придоби допълнителни акции на Signature през миналия месец.

Междувременно 2B Investments продаде акции в Signature от януари за повече от 100 милиона долара, показват данни, събрани от Bloomberg. Преди това компанията бе изградила 3,85-прочентов дял от името на инвеститори, включително Пакър и Стоукс. В един момент този дял бе на стойност близо 200 милиона долара.