Ръстът на волатилността е тревожен сигнал за индивидуалните инвеститори

Нарастването на волатилността може да нанесе загуби на същите инвеститори на дребно, които се възползваха от положителния импулс през предходните седмици

19:46 | 1 февруари 2021
Обновен: 19:46 | 1 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка:  Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Въпреки силните ръстове в цените на книжата на няколко компании през миналата седмица по-широкият пазар претърпя най-големите си спадове от края на октомври насам. Индексите Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq Composite се понижиха с между 3,3 и 3,5% през периода, като пониженията им за месеца са в размер на между 1,1 и 2%, пише MarketWatch.

Вероятно най-големият фактор в седмицата, изпълнена с трусове, е възраждането на волатилността. Индексът Cboe Volatility приключи периода на ниво от 33 пункта - с около 50% по-висок спрямо нивото си от началото на седмицата.

За индивидуалните инвеститори ръстът на волатилността представлява тревожен сигнал.

"Един от най-сигурните признаци, че балонът е близо до пукането си, е когато инвеститорите на дребно натрупат ливъридж. И ако армията дребни инвеститори сега е гневна, изчакайте да видите какво ще се случи, когато изгубят залозите си при колапс на пазара", написа Албърт Едуардс от Société Générale.

“Най-голямото опасение е, че индивидуалните инвеститори навлизат твърде дълбоко на пазара”, посочват стратези на JPMorgan.

През миналата седмица група инвеститори започна да купува агресивно книжата на GameStop, което доведе до ръст на цената на акциите на компанията и загуби за няколко милиарда долара на поне два хедж фонда, които бяха заложили на късо по същата позиция – Melvin Capital и Citron Capital.

“По наше мнение пазарните събития от миналата седмица не се дължат на краткосрочното покритие на някои малки акции или потенциалните загуби, нанесени на определени хедж фондове, а по-скоро на забавянето на общия поток на дребно, който е важен двигател на рисковия пазар от ноември”, твърдят експертите.

Според тях рязкото нарастване на волатилността може да нанесе загуби на същите инвеститори на дребно, които са се възползвали от положителния импулс през предходните седмици.

По всичко личи, че ръстът на търговията на тези малки, спекулативни акции не е приключил.

“Увеличението на търговските обеми и на оптимизма обикновено предшества крайният ръст на пазарите с няколко месеца”, посочва Дъг Рамзи от Leuthold Group.

Той отбелязва, че това не е прогноза, а данни, които историята показва. А историята на балоните е дълга.