Австралия: Неизбежно е Google и други да започнат да плащат за медийно съдържание

Търсачката на Alphabet заплаши да деактивира услугите си в страната след проектозакон, съгласно който ще трябва да компенсира медийни компании за показване на части от статии

11:15 | 24 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийският министър на финансите Джош Фриденберг заяви, че е "неизбежно" Google и други технологични гиганти в крайна сметка да започнат да плащат за използване на медийно съдържание, отговаряйки на заплахата на технологичния гигант да деактивира своята търсачка в страната, ако бъде принуден да плаща на местни новинарски източници, пише Bloomberg

Google заяви в петък, че предложеният закон, целящ да компенсира източници на новинарска информация стойността, която техните материали генерират за компанията, е „неработещ“, противопоставяйки се на изискването на Австралия да плаща на медийните компании за показване на части от статии в резултатите от търсачката.

Докато Google изостри от своя страна едномесечното противопоставяне с правителството, Фриденберг заяви, че Австралия може или да бъде „световен лидер“ в приемането на подобно законодателство, или да последва други страни, които биха го направили преди нея.

„Изглежда, че дигиталните гиганти си вкараха автогол миналата седмица, когато много открито и публично заплашиха австралийското общество да се оттеглят от страната ни, ако законодателството бъде прието в сегашната му форма“, каза Фриденберг.

Заплахата е най-мощната, отправяна от Google досега, тъй като дигиталният гигант се опитва да спре потока от регулаторни действия в световен мащаб, но подобна радикална стъпка би подарила целия пазар на конкуренти. Най-малко 94% от онлайн търсенията в Австралия преминават през звеното на Alphabet, според местния антимонополен регулатор.

Facebook, единствената друга компания, която ще влезе в спектъра на законодателството, също се противопоставя на австралийския кабинет. По време на изслушването в петък социлната мрежа сигнализира, че отново обмисля да блокира австралийците да споделят новини във Facebook, ако проектозаконът бъде прокаран.

Фриденберг също така обвини технологичните гиганти, че са изместили "гредите на футболната врата" в опитите си да изразят съпротивата си срещу закона, след като първоначално са отхвърлили окончателен арбитражен модел и сега се противопоставят на предложението да плащат за всички кликове, показани под резултатите от търсенето.

„Ако кликовете върху медийно съдържание са толкова малка част от общите им кликове, тогава в крайна сметка независимите арбитри ще установят, че размерът на таксата ще отразява ползата за Google и за Facebook от наличието на това медийно съдържание на техните сайтове “, посочи Фриденберг

Законодателството е предназначено да подпомага местната медийна индустрия, включително News Corp. на  Рупърт Мърдок, която се бори да се адаптира към дигиталната икономика. По-строгата позиция на Google предизвика упреци от страна на австралийските депутати по време на изслушването, а премиерът Скот Морисън заяви в петък, че „няма да реагират на заплахи“.

„Става въпрос за контрол и власт“, ​​коментира Йохан Лидберг, доцент в Monash University в Мелбърн, специалист по медии и журналистика, като добавои, че въпросните технологични гиганти сигнализират на други регулатори, че предстои битка.