Недостиг на капитал от 600 млрд. евро заплашва възстановяването на европейските компании

От Асоциацията за финансовите пазари в Европа заявяват, че бизнесът не може да разчита само на публичното финансиране и дълг

12:44 | 19 януари 2021
Обновен: 13:00 | 19 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз трябва да намери нови начини да осигури на бизнеса капитал, така че дупката в корпоративните баланси да не провали възстановяването, смятат от Асоциацията за финансовите пазари (AFME) в Европа, съобщава Bloomberg. 

Компаниите са изправени пред недостиг на собствен капитал от около 600 милиарда евро (724 милиарда долара), тъй като съществуващите държавни програми и частно финансиране няма да бъдат достатъчни, за да покрият изцяло около 1 трилиона евро, необходими на предприятията да компенсират загубите, понесени по време на ограниченията срещу коронавируса, заявяват от Асоциацията в свой доклад, публикуван във вторник.

„Досега държавните субсидии, емитирането на дългове и банковите заеми поддържаха много фирми в ЕС на повърхността, но в бъдеще не може да се разчита само на публичното финансиране и дълг“, заяви главният изпълнителен директор на AFME Адам Фаркас, цитиран от Bloomberg.

Според него за да се възстановят европейските предприятия от икономическата криза, ще са необходими алтернативни видове и източници на финансиране, които да помогнат за смекчаване на нарастващата тежест на дълга. 

Европейските държави разшириха ограниченията, за да ограничат разпространението на коронавируса, което накара икономистите да понижат прогнозите си за тази година. Съществува „ясен риск“, че потребностите от ликвидност на фирмите могат да се увеличат още повече, се казва в доклада на AFME в съавторство с PwC.

Хибридни инструменти

Затруднение идва от това, че по-малките компании в ЕС обикновено разчитат на банките за своето финансиране и често нямат достъп до капиталовите пазари. Семейните фирми също обикновено не са склонни да се откажат от контрола чрез повишаване на собствения капитал.

Решение може да бъде да се постави по-голям акцент върху така наречените хибридни инструменти, които вече са популярни в някои страни, но не са често срещани сред европейските компании, казват от AFME.

„С по-голяма хармонизация в регулаторното и данъчно третиране на хибридните инструменти в ЕС и с по-голяма корпоративна информираност за наличните възможности, те биха могли да предложат полезно решение за ускоряване на излизането от схемите за държавна подкрепа и помощ за по-малките предприятия, които нямат достъп до капиталовите пазари“, заявяват от AFME. Нов инструмент може да бъде разработен на ниво ЕС, като се използва опитът на държавите членки, смятат още от Асоциацията.

ЕС отдавна се опитва да подобри своите капиталови пазари чрез хармонизиране на регулациите, но през последните години е постигнат малък напредък. Властите трябва също да обмислят засилване на съществуващите програми, предназначени за подкрепа на компаниите, като например гаранционен фонд от 25 милиарда евро в Европейската инвестиционна банка, който трябва да генерира до 200 милиарда евро финансиране чрез ливъридж.