Кристин Лагард защити очакванията за ръст в еврозоната въпреки понижените прогнози на банките

Управителят на ЕЦБ изрази съжаление за тези, които са смятали, че биткойн ще се превърне във валута

13:26 | 13 януари 2021
Обновен: 13:26 | 13 януари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-новите прогнози на Европейската централна банка за икономически растеж в еврозоната все още са "много ясно правдоподобни" въпреки възраждащиата се пандемия и последните локдауни, каза президентът Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

Прогнозите за ръст с 3,9% тази година се основават на предположенията, „които смятаме, че са все още верни днес“, каза тя в онлайн събитие, организирано от Ройтерс.

„Започваме на по-положителна основа, отколкото някои биха искали да гледат“, заяви още Лагард

Управителят на ЕЦБ подчерта, че много от несигурностите, които по-рано помрачаваха перспективите, вече са изчистени, включително изборите в САЩ, търговската сделка за Brexit и началото на ваксинациите.

Икономиката на еврозоната е напът да се свие отново в началото на 2021 г., тъй като възраждащата се пандемия потапя региона в двойна рецесия. Много банки понижиха прогнозите през последните дни, вземайки предвид възобновените ограничения, които на някои места са по-строги от всякога.

За да подпомогне икономиката, ЕЦБ разшири програмата си за изкупуване на облигации до март 2022 г., като последно актуализира стимулите си през декември. Централните банкери ще проведат заседание по паричната политика през следващата седмица.

Лагард каза още, че централните банкери ще бъдат "изключително внимателни" към покачването на еврото спрямо долара, което тласка инфлацията чрез намаляване на разходите за внос.

„Перспективите на ЕЦБ, актуализирани за последно през декември, предполагат, че локдауните ще продължат до края на първото тримесечие“, обясни управителят на централната банка.

Относно биткойните Лагард каза: „За тези, които предположиха, че това може да се превърне във валута - ужасно съжалявам, но това е актив и е силно спекулативен актив.

„Мисля, че ще имаме цифрово евро“, но ще отнеме доста време, за да се уверим, че е безопасно“, посочи шефът на ЕЦБ.

По отношение на инфлацията Лагард коментира, че е ясно, че пандемията „е оказала влияние върху нивата на цените“, но „не трябва да отписваме инфлацията“.