Аlibaba ще емитира дълг за 8 млрд. долара

Продажбата на облигации може да се случи още през следващата седмицата

17:00 | 6 януари 2021
Обновен: 19:59 | 6 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Alibaba Group ще се стреми да набере до 8 милиарда щатски долара от продажба на облигации, деноминирани в долари, още през следващата седмица, предоставяйки шанс на световните инвеститори да заложат върху дългосрочните перспективи на китайския гигант за електронна търговия в момент, когато компанията и нейните партньори са изправени пред силен правителствен натиск в собствената им родина, предава Bloomberg.

Компанията има за цел да набере поне 5 милиарда долара, но може да eмитира още облигации в зависимост как те бъдат приети от инвеститорите, коментират запознати служители. Емисията ще съдържа множество траншове, като конкретните тенори тепърва ще бъдат определени, допълват служителите. Alibaba отказа коментар. По-рано Reuters съобщи за планираната емисия на облигации.

През последните месеци китайското правителство блокира IPO-то на Ant Group на стойност 35 млрд. долара, предложи нови правила за ограничаване на пазарното господство на интернет гигантите и глоби Alibaba за минали придобивания. По-задълбоченият контрол върху сливанията и придобиванията може да добави допълнителна доза несигурност относно растежа на големите дигитални компании

„Ние разглеждаме емисията от проучвателна позиция, като се вземе предвид по-широката несигурност около Ant и Джак Ма“, каза Чуани Джао, кредитен анализатор в Lucror Analytics в Сингапур. „Този ход би разкрил колко сериозно глобалните инвеститори възприемат бързо променящата се регулаторна среда в Китай и потенциалното й въздействие върху Alibaba“, добави той. 

Alibaba набра около 11 млрд. долара от продажбата на акции в Хонгконг в края на 2019 г. и имаше парични запаси от почти 90 млрд. долара в края на септември.

Емисията става ясна в момент, когато компаниите започват да се редят на опашка на световните пазари на облигации, където инвеститорите търсят все по-високодоходни активи на фона на свръхниски лихвени проценти и почти 18-трилионния глобален дълг. Кредитополучателите са продали над 65 милиарда доларови облигации в глобален мащаб в рамките на тази година след рекорд от над 3,6 трилиона долара през 2020 г., сочат данни, събрани от Bloomberg.

За първи път Alibaba използва световния дългов пазар през 2014 г., за да набере 8 милиарда долара малко след своя дебют в Ню Йорк. За последно тя стъпи на дълговите пазари с облигационна сделка на стойност 7 милиарда долара през 2017 г., като трябва да изплати или да рефинансира дълг от 1,5 милиарда долара, който ще бъде изискуем тази година, гласи информацията на Bloomberg.

Най-големите китайски

Най-големите китайски емисии на доларови облигации през последното десетилетие. Графика: Bloomberg

Доларовите облигации на компанията с матуритет 2027 г. се търгуват на около 111 цента за долар, показват събраните от Bloomberg данни.

През последните години Alibaba похарчи милиарди, придобивайки дялове в обещаващи стартъпи, разширявайки логистичната си мрежа и облачните си услуги, изграждайки международен бизнес чрез базирания в Сингапур онлайн търговец Lazada. Сега тя участва в битка с Meituan в сектора на доставки на храна, като същевременно отблъсква конкуренти като JD.com и Tencent Holdings в бизнесите от хранителни стоки до търговия на дребно.