Възнаграждението на Тим Кук расте въпреки пандемията

Бонусът на главния изпълнителен директор на Apple възлиза на над 10 млн. долара

18:55 | 6 януари 2021
Обновен: 18:56 | 6 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Изпълнителният директор на Apple Тим Кук, снимка: Bloomberg
Изпълнителният директор на Apple Тим Кук, снимка: Bloomberg

Американският технологичен гигант Apple заяви, че е надхвърлил финансовите си цели през последната фискална година, в резултат на което компанията ще изплати 179% от заложените целеви бонуси за определени висши служители.

Това означава, че бонусът на главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук се увеличава с 40% през миналата година до 10,7 милиона долара, става ясно от годишната декларация на Apple пред Комисията по ценните книжа и фондови борси, пише The Wallstreet Journal.

През изминалата фискална година, въпреки глобалната пандемия, която повлия сериозно на икономиките по света, печалбата на Apple нараства с 3,9%, след като продажбите на лаптопи и iPad се възползваха от преминаването към дистанционна работа и обучение в опит да овладяване на пандемията. Цената на акциите на Apple се повиши с повече от 80% през 2020 г., с което пазарната ѝ капитализация надвиши два трилиона долара.

В допълнение към бонуса, през 2020 г. на Кук бяха предоставени общо 281,9 милиона щатски долара под формата на акции. Тези акции бяха основна част от дългосрочния пакет от стимули на Кук, който бе определен през 2011 г., когато той стана главен изпълнителен директор на технологичния гигант. Последният транш от тези акции ще му бъде предоставен по-късно тази година, която е и последната от 10-годишния пакет от стимули.

През септември бордът на Apple определи нов дългосрочен план, с който ще предостави акции на Кук. Те ще се отпускат от 2023 до 2025 г., което му дава стимул да остане на поста си като главен изпълнителен директор през този период. Кук е на 60 години и се присъединява към Apple през 1998 г.

От Apple обявиха във вторник, че бившата редакторка на печатни издания и издател Моника Лозано е била избрана да бъде част от борда на компанията. Понастоящем Лозано е главен изпълнителен директор на фондация College Futures. Преди това тя управлява испанския вестник La Opinión, а по-късно е оглавява ImpreMedia.

Според декларацията на Apple заплащането на Кук за 2020 г., изключвайки притежаваните акции, възлиза на 14,8 млн. долара, включително бонуса от над 10 млн. долара и заплата от 3 млн. долара, която не се е променила спрямо предходната 2019 г. Пакетът с бонуси включва и 470 246 щатски долара разходи за сигурност и 432 564 долара за въздушен транспорт, тъй като компанията изисква Кук да използва частни самолети за всички свои бизнес и лични пътувания.