Петролът достига 48 долара за барел след неочакваното прекратяване на срещата на ОПЕК

Преговорите трябва да бъдат възобновени днес, като огромните различия в позициите на Риад и Москва все още са налице

13:07 | 5 януари 2021
Обновен: 15:13 | 5 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъва преди възобновяването на преговорите в рамките на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, които бяха неочаквано преустановени поради разногласие дали да се повиши добива през февруари на фона на продължаващата коронавирусна пандемия, пише Bloomberg.

Фючърсите в Ню Йорк поскъпват до 48 долара за барел, след като в понеделник се сринаха с най-много от 2 седмици. Преговорите между страните в петролния алианс ще започнат отново днес, тъй като по-голямата част от техните представители, включително Саудитска Арабия, се противопоставиха на предложението на Русия за ново увеличение на доставките.

Разговорите се водят на фона на нестабилни перспективи за търсенето на черно злато. Англия въведе трети локдаун до средата на февруари, Германия е напът да удължи срока мерките си, а Япония обмисля ново извънредно положение в района на Токио. Няколко азиатски рафинерии няма да сключват дългосрочни договори за доставка на горива тази година - знак, че възстановяването на енергийното потребление в региона е далеч от сигурно, въпреки че застудяването в северното полукълбо насърчава търсенето на горива за отопленителни цели.

Фючърсите върху

Фючърсите върху сорта WTI изтриха загубите си от търговията в понеделник. Графика: Bloomberg

Петролът поскъпна до близо 50 долара за барел в ранните часове на търговията в понеделник, подпомогнат от слабия долар. Ранните етапи на националните ваксинационни програми срещу Covid-19 предизвикаха оптимизъм, че глобалното търсенето ще се възвърне и петролът се превърне в средство за хеджиране срещу инфлацията. Но с толкова много ограничения, наложени върху мобилността, които все още са на налице, заплахата за потреблението остава значителна.

„Няма много места, където да се наблюдава облекчаване на противопандемичните мерки“, коментира Уорън Патерсън, стоков стратег към ING Group.

„ОПЕК има малка свобода на избор, освен да поддържа текущите съкращения“.

Цени:

- Лекият суров петрол WTI за доставка през февруари поскъпва с 0,4% до 47,83 долара за барел към 10:19 ч. в Лондон;

- Брент с доставка през март увеличава стойността си с 0,3% до 51,25 долара.

Първоначалните позиции на Москва и Рияд по време на преговорите в редиците на ОПЕК + бяха диаметрално противоположни, като Саудитска Арабия настоя да се отмени увеличението на доставките от 500 000 барела на ден този месец, а Русия пожела допълнително увеличение със същата сума, заявиха  делегати. По-късно саудитците посочиха, че отмяната на текущите нива на производство през февруари би била приемлива вместо необходима, допълниха запознатите лица. Изглежда, че Москва е представител на малцинството в картела, но съюзът се нуждае от абсолютен консенсус преди приключване на преговорите.

"Дискусиите се провеждат в момент, в който търсенето на бензин е напът да се влоши, преди да се подобри", коментира съоснователят на Energy Aspects Амрита Сен в интервю за Bloomberg TV. "Данните за търсенето през първата половина на 2021 г. ще бъдат повлияни негативно от пандемията", допълни още Сен.

Междувременно Иран заддържа в понеделник петролен танкер под флага на Южна Корея в Ормузкия проток, последният от поредицата инциденти с корабоплаването в Персийския залив, само часове, преди да обяви, че ще увеличи обогатяването си на уран. Тревогите в региона нарастват, докато администрацията на президента Доналд Тръмп брои последни дни от управлението си.

Други важни събития, свързани с пазара на черно злато:

- Миналия месец Саудитска Арабия увеличи доставките си на суровината до най-високото ниво от април насам поради увеличението на износа за Източна Азия, особено към Китай и Япония;

- Ирак засили износа на суров петрол през декември и може да е надвишил квотата си за производство на ОПЕК, хвърляйки потенциален трън в очите на глобалните производители;

- Хедж фондовете на Пиер Андюран се изстреляха през 2020 г., отчитайки най-големите си печалби в историята, докато глобалната пандемия разтърси енергийните пазари.