Иран задържа южнокорейски танкер в района на Ормузкия проток

Аргументът на Ислямската република е, че корабът „Ханкук Чеми“ е замърсил с химикали морската околна среда в Персийския залив

16:06 | 4 януари 2021
Обновен: 16:12 | 4 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иран пое отговорност за задържането на танкер, използван за превоз на петролни продукти и химикали, след като корабът се отклонил в териториалните води на Ислямската република, предава Bloomberg.

Ислямският революционен гвардейски корпус или "Пасдаран" (IRGC) е заловил плавателния съд „Ханкук Чеми“, плаващ под флага на Южна Корея в 10 ч. сутринта иранско време (08:30 ч. българско) „поради многократни нарушения на законите за морската околна среда“, гласи изявление на IRGC.

Поредното задържане на танкер проследява поредица от инциденти, свързани със сигурността в района на Персийския залив, където през последните години бяха нападнати множество плавателни съдове на фона на разпалено напрежение между Саудитска Арабия и Иран.

Южнокорейският танкер е превозвал 7200 тона нефтохимикали от Джубайл в Саудитска Арабия, когато Ислямската република го е прихванала, съобщи IRGC. Иранските сили са пренасочили кораба до пристанищния град Бандар Абас, съобщи полудържавната информационна агенция Fars.

По-рано агенция Tasnim съобщи, че Иран е заловил танкера поради "замърсяване с химикали на околната среда в Персийския залив", позовавайки се на свои източници. По данни на агенцията са арестувани членове на екипажа от Южна Корея, Индонезия, Виетнам и Мианмар.

"Ханкук Чеми" е плавал към пристанището на Обединените арабски емирства Фуджейра, след като натоварил нефтохимикалите в Джубайл на 2 януари според данни по проследяване на плавателни маршрути, събрани от Bloomberg. Танкерът се отклонил от курса и навлязъл Ормузкия проток, тесен участък между Оман и Иран, насочвайки се към Бандар Абас.

Организацията на морските търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO), която служи като посредник между Кралския флот и търговските кораби, плаващи във високорискови райони, заяви, че е имало „взаимодействие“ между търговски плавателен съд и иранските власти в Ормузкия проток между 6:15 ч. и 7:33 ч. британско време.

Петият флот на САЩ, който оперира в региона, е „наясно и наблюдава ситуацията“, заяви говорителят командир Ребека Ребарич.

Инцидентът се случва няколко дни, след като беше открита мина, прикрепена към корпуса на петролен танкер край Ирак на 31 декември, близо до иранската граница. Кораб в саудитското пристанище Джеда също беше поразен от експлозия по-рано миналия месец, която саудитските власти определиха като акт на терор.