Ирак: Китайска компания спечели 2-милиардна поръчка за доставка на петрол

Първата по рода си сделка за Багдад предоставя на китайската компания свободата да определи деня на товарене на пратките, дестинацията за износ и възможност за препродажба

12:00 | 3 януари 2021
Обновен: 12:00 | 3 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ирак е сключил сделка за доставка на петрол на стойност милиарди долари с китайска компания, гласи информация на официалната информационна агенция на арабската страна, цитирана от Bloomberg

SOMO, която контролира иракския износ на петрол, е избрала китайска компания, след като е получила оферти от няколко търговеца, съобщава INA, позовавайки се на интервю с генералния директор на SOMO Алаа ал Ясири. Въпреки че INA не посочва името на китайската компанията, нито уточнява дали премиерът Мустафа ал Кадими е подписал сделката, Bloomberg съобщи миналия месец, че ZhenHua Oil, дъщерно дружество на най-големия китайски държавен доставчик на отбранителна техника, е победителят.

SOMO предлага да доставя приблизително 130 000 барела на ден суров петрол в продължение на пет години, според писмо, изпратено до търговците през ноември. Иракският износител е търсел предплащане за една година доставка, която при текущи цени би донесла на арабската страна над 2 милиарда долара приходи, според изчисленията на Bloomberg. Победителят получава гъвкавост при избора кога и къде да бъде изпратен суровия петрол за една година, поясни ал Ясири, като допълни, че този механизъм е одобрен от премиерският кабинет.

„Ирак получава 2 милиарда долара при нулева лихва с премия над цената“, коментира ал Ясири, цитиран от INA.. „Имаше силнa конкуренция между две европейски и две китайски компании, като една от китайските спечели.“

Говорител на иракския министър-председател не отговори веднага на молба за коментар.

Сделката за предварително плащане, първа по рода си за Багдад, е последният пример за отпускане на заеми от страна на Китай на затруднени производители на нефт чрез контролирани от държавата търговски компании и банки.

Докато всички основни износители на петрол поеха удар, вследствие на пандемията и последвалия срив на цените на черното злато от март насам, Ирак е на едно от най-слабите места в ОПЕК. Въпреки че е най-големият производител в петролния картел след Саудитска Арабия, прогнозата за икономиката му, изготвена от Международния валутен фонд, показва 11-процентно свиване за изминалата година. Правителството отслаби динара с почти 20% спрямо долара през декември - първата девалвация след оглавената от САЩ инвазия през 2003 г. - тъй като валутните резерзви на Багдад се изчерпаха.

Според запознати сделката за доставка на петрол е привлякла широк интерес сред големите търговци. Договорът ще бъде един от най-големите по рода си в най-новата история на Ирак и позволява на победителя да изпраща суров петрол, до където пожелае за една година. Обикновено петролът от Близкия изток се продава със строги договорни клаузи, които не позволяват на търговците и рафинериите да препродават барелите в различни региони.

„Гъвкавостта, която Ирак предоставя на компаниите, е свободата да определят деня на товарене на пратките, дестинацията за износ, възможността за препродажба и набор от маркетингови предимства в замяна“, поясни ал Ясири.