Франция официално потвърди случай на новия щам на Covid-19

Лицето е френски гражданин и е пристигнало от Великобритания на 19 декември

12:55 | 26 декември 2020
Обновен: 12:56 | 26 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Франция официално потвърди първия случай в страната на по-заразния щам на Covid-19, идентифициран наскоро във Великобритания. Френското министерство на здравеопазването заяви, че лицето е френски гражданин в централния град Тур и е пристигнало от Лондон на 19 декември. Министерството заяви, че той няма симптоми, но в момента се самоизолира у дома.

Специалисти смятат, че мутиралата форма на вируса вече е на много места по света, но не е засечена. Засега Нидерландия, Дания, Германия, Австралия и Япония са доказали наличието й на тяхна територия.

Миналата седмица Франция отмени част от ограничителните си мерки, но правителството заяви, че степента на заразяване не е спаднала достатъчно за по-нататъшно облекчаване. Това означава, че театрите и кината остават затворени, както и баровете и ресторантите. Вечерният  час също остава в сила от 20:00 до 06:00. Полицейският час беше вдигнат за Бъдни вечер, но ще остане за новогодишната нощ.

Франция е докладвала за повече от 2,5 милиона потвърдени инфекции на Covid-19 от началото на пандемията, както и повече от 62 000 смъртни случая - седмата най-висока смъртност в света.

Междувременно първата партида ваксини на Pfizer и BioNTech бяха доставени от Белгия до до Париж в събота, съобщава BBC.

Първите имуниации се очаква да бъдат направени на пациенти в две заведения за възрастни хора в неделя в градовете Севран и Дижон.

Новият щам, открит за първи път в Англия през септември, е сочен като причина за рязко покачване на нивата на положителни тестове през последните седмици в страната.

Светът отговори на кризата с новия щам, като повече от 40 държави забраниха всички пристигащи полети от Великобритания по-рано този месец. Полетите от Великобритания бяха преустановени до територии по целия свят, включително Испания, Индия и Хонконг.

Стотици хора бяха блокирани в продължение на часове в резултат на ограниченията за пътуване. Саудитска Арабия, Оман и Кувейт отидоха още по-далеч, затваряйки границите си напълно за една седмица.

Преди два дни след тежки преговори Париж и Лондон се споразумяха трафикът да бъде подновен поне до 6 януари и така преди бе вдигната блокадата на френско-британската граница.  Хиляди тежкотоварни камиони прекараха повече от денонощие блокирани от двете стани на Ламанша. Сега вече е разрешено преминаването, но само след представянето на отрицателен тест за коронавирус, направен в рамките на последните 72 часа.