Китайската ваксина срещу Covid-19 дава 50% ефективност

Това показват резултати от изследване, проведено в Бразилия

12:50 | 24 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Установено е, че ваксината срещу Covid-19, разработена от китайската фармацевтична фирма Sinovac Biotech, е с повече от 50% ефективност в бразилско клинично изпитване, въпреки че изследователите отлагат публикуването на повече информация по искане на компанията.

Ефективността от 50% е минимален стандарт, определен от регулаторите на САЩ за спешно разрешаване на ваксини Covid. Информационните РНК ваксините от Moderna и Pfizer дават много по-добри резултати, намалявайки симптоматичните случаи на Covid с над 90% в гигантски опити, припомня Bloomberg.

Китайските разработчици на ваксини предоставят данни за ефикасността на своите медикаменти по-бавно от своите западни колеги. Тъй като милиони здрави хора разчитат на прозрачност в опитите, преди да се ваксинират, липсата на по-конкретни резултати от проучването на Sinovac рискува да наруши доверието в китайските ваксини.

„Причина за празнуване“

В последния етап от изпитанието на ваксината на Sinovac в Бразилия, включващо около 13 000 участници, се предполага, че медикаментът е „безопасен и ефективен“, заявиха властите в Института „Butantan“ и от щата Сао Пауло. Те бяха помолени да не разпространяват информацията, докато тя не бъде щателно прегледана в Китай като част от договорно споразумение.

„Групата, която е получила ваксината по време на проучването в Бразилия, не е имала тежки случаи на Covid-19, а основният докладван страничен ефект е лека болка на мястото на инжектиране“, каза Димас Ковас, ръководител на Butantan. Ефикасността е над прага, необходим за ваксина, за да бъде регистрирана от здравния регулатор на Бразилия, известен като Anvisa, който все още трябва да одобри медикамента, обясни той.

 „Sinovac има няколко текущи изпитания и е важно да даде последователност на данните“, каза Ковас. „Компанията не може да анализира данни от една и съща ваксина, използвайки различни критерии, и не може да има три различни нива на ефикасност за една и съща ваксина“, добави той.

Спасяване на животи

Sinovac залага на успешна ваксина, за да имунизира повече хора по света и да спаси човешки живот, особено в развиващите се страни като Бразилия, които имат ограничен достъп до ваксините на Pfizer и Moderna. Ваксините от Sinovac и други китайски компании също биха могли да помогнат на родината си да спечели геополитическо влияние и да възстанови имиджа си, опетнен от критиката за първоначалния отговор на вируса.

Медикаментът на Sinovac е потенциално по-подходящ за развиващите се страни, защото може да се съхранява при нормални температури в хладилник. За разлика от това, иРНК ваксините от Pfizer и Moderna изискват условия за дълбоко замразяване за съхранение и транспортиране, което прави разпространението им по-сложно.