Кои фондови пазари бяха насърчени от овладяването на пандемията през 2020 г.?

Пазарите в страните, показващи най-голяма устойчивост към пандемията, се представят по-силно от тези в по-тежко ударените държави

15:25 | 12 декември 2020
Обновен: 20:59 | 12 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Фондовите пазари на места, които са в челните редици в борбата с коронавирусната пандемия, се представят по-добре от останалите през тази година. Инвеститорите обаче започват да гледат отвъд успеха в овладяването на пандемията, пише Bloomberg.

Акциите в Нова Зеландия, Япония, Тайван, Южна Корея и Финландия - петте водещи страни в класацията на Bloomberg за устойчивост спрямо пандемията, поскъпват със средно 15% в сравнение с едва 2-процентен ръст за страните на дъното на спосъка - Мексико, Аржентина, Перу, Белгия и Чехия.

Пазарите в

Пазарите в страните, показващи най-голяма устойчивост към пандемията, се представят по-силно от тези в по-тежко ударените държави. Графика: Bloomberg

“В страните, които контролират по-добре влиянието на пандемията, има тенденция фондовата борса да осигурява по-добре възвръщаемост, като и свиването на брутния вътрешен продукт в тях е по-слабо”, посочва Луис Грант, Federated Hermes. “Все по-очевидно е, че няма компромис между здравеопазването и икономиката”, добавя той.

Ваксините

След като пускането на глобалните ваксини срещу Covid-19 започна, инвеститорите се опитват да установят къде да открият стойност, тъй като акциите вече поскъпнаха до рекордно високи нива, а оптимизмът относно завръщането им към нормалните нива предизвика изместване от акциите на растеж към акциите на стойност.

“Анализирането дали една компания или страна е в по-силна, или по-слаба позиция е по-добър начин за оценяване на инвестиционни възможности, отколкото просто следенето как държавата или компанията се справя с коронавирусната криза”, твърди Роб Алмейда, MFS Investment Management.

Изключението САЩ

Разбира се, има едно очевидно изключение. Американската фондова борса осигурява голяма възвръщаемост, независимо от увеличаващия се брой на заразени в страната и критиките към администрацията на президента Доналд Тръмп заради отговора ѝ към пандемията.

Американският пазар беше подкрепен от мерките на Федералния резерв и ралито при акциите на технологичните компании, които се облагодетелстваха от преминаването към дистанционна работа.

“Акциите в Япония, Тайван и Южна Корея също се представят добре благодарение на технологичните имена, които се доказаха като “победители от Covid”, възползвайки се от увеличеното глобално търсене”, посочва Грант от Federated Hermes.