Вредните емисии ще спадат слабо през тази година въпреки пандемията

Краткосрочното въздействие на Covid-19 не може да бъде разграничено от естествената изменчивост

19:00 | 23 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Емисиите на парниковите газове, отговорни за изменението на климата, ще спаднат с между 4,2% и 7,5% през тази година поради глобалното индустриално забавяне, причинено от блокадите срещу коронавируса.

Но нивата на въглероден диоксид в атмосферата ще продължат да се повишават, макар и със слабо намален темп, показват предварителните данни на Световната метеорологична организация, публикувани в понеделник. Краткосрочното въздействие на пандемията от Covid-19 не може да бъде разграничено от естествената изменчивост, казаха от агенцията на ООН, цитирани от Bloomberg.

„Спадът на емисиите, свързан с блокадите, е само малък пробив в дългосрочната графика“, заяви генералният секретар на СМО Петтери Таалас и добави, че се нуждаем от трайно изравняване на кривата.

Въглеродният диоксид

Въглеродният диоксид има най-голяма вина за глобалното затопляне. Графика: Bloomberg

Въглеродният диоксид остава в атмосферата векове наред, а в океана още по-дълго. Това означава, че концентрациите на затоплящия газ ще продължат да се повишават с години, дори ако емисиите от хората спаднат или бъдат спрени. През 2019 г. въглеродният диоксид в атмосферата превиши прага от 410 части на милион от 400 части на милион през 2015 г. според бюлетина на парниковите газове на ВМО, публикуван в понеделник

„Такъв темп на нарастване никога не е виждан в историята на нашите доклади“, каза Таалас.

„Последният път, когато Земята изпита сравнима концентрация на CO₂, беше преди 3-5 милиона години, когато температурата беше с 2-3 ° C по-висока и нивото на морето беше с 10-20 метра по-високо от сега - но нямаше 7,7 милиарда жители", отбелязва той.

Според доклада концентрациите на CO₂ в атмосферата са били с 48% по-високи през 2019 г. в сравнение с 1750 г. Увеличението, наблюдавано от 2018 до 2019 г., е по-голямо от това, наблюдавано през предходния едногодишен период, и по-голямо от средното за последното десетилетие.

Присъствието на метан в атмосферата е нараснало със 160% от доиндустриалното време, докато азотният оксид е нараснал с 23%.